2012. április 11., szerda

Húsvéti kreatívkodás - csak képekben

Egy színkártyákból készült koszorú az asztal fölé. Az ötletet régen láttam, ha jól emlékszem a Gyerekszobán.

Levendulalány bájos ötletének kivitelezése. A fiuknak nagyon bejött és tényleg aranyos színfoltja a nappalinak. Egyedül Farkasapa orrol rá, mert mindig beleütközik a feje.


A Csöppkeblogról származó ötlet alapján, aranyszínű szárnyakkal néhány repülő. Nagyon-nagyon sokat játszottak vele a fiuk. Este készítettük, és alig bírták kivárni, hogy megkössön a ragasztó. Reggel az első dolguk volt, hogy reptessék kicsit őket.


Készültek még más dolgok is, de a fényképezés elmaradt.

2012. április 10., kedd

Medvehagymás túrós pogácsa

Még egy medvehagymás recept. Bevallom, nekem már kicsit sok volt, de nem hagyhatom ki, hogy a medvehagyma szezonban ne készítsek vele pogácsát. Tavaly a jól bevált krumplis pogácsa receptemet készítettem el medvehagymával, idén pedig a jól bevált túrós pogácsa receptet dúsítottam. Nagyon-nagyon finom lett, szépen megnőtt és alig volt vele dolog. Aki szeretne puha, másnap is finom és egyszerűen, hajtogatás nélkül elkészíthető pogácsát készíteni, az ne hagyja ki ennek a receptnek a kipróbálását. Én máig hálás vagyok érte Gabojszának. Most csak fél adagot készítettem, mert már így is rengeteg étel halmozódott fel a Húsvéti ünnepek miatt otthon.




Hozzávalók:
30 dkg liszt
fél tasak száraz élesztő (0,5 kg liszthez)vagy 
1,5 dkg friss élesztő
250 g túró
150-160 g olvasztott margarin
1 kk só
1 tojás
1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
1 tojás a lekenéshez


Mindent összeöntöttem és alaposan összegyúrtam. A hűtőben egy éjszakát pihentettem. Másnap délelőtt kivettem és kb. 1,5 cm-sre nyújtottam. Nagy és kis méretű pogácsa szaggatókkal szaggattam, mert szerettem volna, ha elfér egy nagy tepsiben, így a nagyok közé bezsúfoltam a kisebb pogácsákat. Lekentem a tetejüket tojással, bevagdaltam, ahogy a pogácsákat szokás és amíg a sütő bemelegedett pihentettem. 200 fokon sütöttem, míg a teteje megpirult.

2012. április 9., hétfő

Húsvéti gluténmentes és diabetikus torta

Elég régóta készítek süteményeket, de valahogy eddig az igazi torta kimaradt. Persze készítettem sütés nélküli túró- és joghurttortákat, máktortát, sőt még svéd mandula torát is, de igazi, lapokból álló díszített torát még soha. Ez a gluténmentes torta Húsvétra készült, mert a családi találkozóra szerettem volna vinni valami krémes süteményt, amit az én kisfiam is nyugodtan ehet. Az ilyen ünnepek mindig megviselnek kicsit, mert ha kekszet készítek, akkor biztos a krémesre fáj a foga, ami persze nem GM módra készült. Ha krémest viszek biztosan muffint vagy kekszet akar enni, mint a többiek és persze pont nincs GM holmi kéznél. Ez most  szerencsére mindenkinek bejött, nagyon-nagyon ízlett Ábelnek és Áronnak is. Nézzétek el nekem, hogy nem olyan szép, és a tojások se egészen annak néznek ki (:)), de hát az első próbálkozás, ugye..., a recept viszont jó és működik és finom, ha esetleg ki akartok próbálni egy egyszerű tortát. Egyébként egy régebbi Nők Lapja Konyhából vettem a receptet, csak sokmindenben módosítottam. Pl. cukor mennyiségét feleztem és fruktózzal készítettem, a liszt mennyiségét levettem kicsit és GM-re cseréltem, és a krémhez nem használtam vajat, csak mascarponét. Az eredeti receptben narancslével öntözi meg a tésztát, szerintem nagyon finom lehet úgy, nálunk Ábel utálja a narancs ízét, így nem mertem beletenni, de szerintem ezzel lehet kísérletezni.




Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
100 g fruktóz
pici só
50 g csokoládé
1 evk kakaópor
100 g GM liszt (nálam Schar mix B)
Krémhez:
500 g mascarpone
150 g fruktóz
1 evk édesítő
1 evk friss citromlé
Tetejére:
200 g marcipán
50 g csokoládé megolvasztva
1 evk kakaópor
szükség esetén 1-2 evk víz
a nyújtáshoz porcukor

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral keményre vertem, belekevertem a tojások sárgáját, majd beleszitáltam a kakaóval elkevert lisztet és belecsorgattam a megolvasztott csokit. Szépen elkevertem és az előmelegített 180 fokos sütőbe toltam, majd mikor megemelkedett levettem a lángot 160 fokra és tűpróbáig sütöttem. Mikor kihűlt három lapra vágtam egy fűrészes késsel (na ettől kicsi féltem, de a tészta elég tömör lett, így nem volt vele gond).

A krém egyszerű, csak össze kellett keverni a hozzávalókat.

A tetejéhez a marcipánt lereszeltem, hozzáadtam az olvasztott csokit, a kakaóport (nekem víz nem kellett bele, elég puha volt az Aldis marcipán, de az eredeti receptben szerepelt, gondolom marcipántól függ) és szépen összegyúrtam. Mikor a lapokat összeállítottam a krémmel, akkor kinyújtottam torta méretűre és ráfektettem a tetejére, a leeső darabokból meg csokitojáshoz hasonló kis formákat gyúrtam. Na jó, sajnos másra is lehetett asszociálni ezzel kapcsolatban, de hát majd legközelebb több színre színezem a marcipánt.

A torta összeállítása egyszerű volt. A lapokat megkentem a krémmel, összelőttem, a tetejére tettem a marcipánt, díszítettem és egy kevés krémmel az oldalát is bekentem.

Jó étvágyat!

Török vöröslencse leves

Egy egyszerű és finom leves. Sokféle recept van fenn a neten, nekünk ez vált be, ez ízlik a legjobban. Farkasapa nagy rajongója a török konyhának, ezért ez a leves nem először készült nálunk, viszont most először a fiuk is megették. Komolyan: lélegzetvisszafojtva szoktam ilyenkor várni, hogy mit szólnak hozzá: tovább kanalaznak, vagy azt mondják: "Anya, ez a leves nem jó!". Ha ez elhangzik, akkor tudom, hogy ezt a levesreceptet is kihúzhatom a repertoárból. Szerencsére most nem ez történt, hanem kanalazgatták buzgón GM pirított kenyérkockákkal.


Hozzávalók:
1 csésze vöröslencse
0,5 csésze rizs
fél fej hagyma
2 kk bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1,5 l húsleves
4 száll friss menta
egy nagyobb Aranyfácán sűrített paradicsom
egy evk olíva olaj
só, bors

Az apróra vágott hagymát dinsztelni kezdtem az olajon, majd mikor már puhának tűnt, beletettem az összenyomott fokhagyma gerezdet is. Utána rögtön a fűszereket és a paradicsomot. Hagyom egyet rottyani és hozzáöntöm a húslevest, majd beleteszem a rizst és a lencsét. Kicsire veszem a lángot és főzöm, amíg a lencse és rizs megfő, majd alaposan elturmixolom. Ez nálunk fontos, mert a fiuk a darabos krémleveseket nem szeretik, és így a fűszereket se látják, mert ha valami zöld van a levesbe, az is heves ellenkezést vált ki belőlük. Nagyon finom, laktató, fűszeres leves lett.


2012. április 5., csütörtök

Medvehagymás túrós fonat

Kicsit lemaradtam a medvehagymás ételek készítésével, mert bár teljesen ingyen jutok medvehagymához, nem volt időm szedni. Tegnap délután végre a két kis csikómmal (fiaim) elmentünk medvehagymát gyűjteni. Rá voltak kattanva ők is, mert már napok óta készültünk rá. Én magam nem annyira rajongok érte, ezért nem készül pl. leves, krém meg ilyesmik, nekem túl sok a hagymaíz. Azért kihagyhatatlan így tavasszal. Nálunk a zöldségesben nem is lehet kapni, azt mondta Gyuri bácsi, hogy nem ismeri senki a faluban, így hiába hoz, mindig a nyakán marad.

Ahogy hazaértünk a "zsákmánnyal" nekiálltam a felhasználásnak. 
Készült:
- medvehagyma pesto
- medvehagymás túrós fonat
- medvehagymás túrós pogácsa
Most a fonat receptjét teszem fel. A recept Kicsivú-tól származik. Többször készítettem már, különféle ízesítésben. Az alap itt található. 
Medvehagymával is nagyon finom lett, és előnye, hogy nem kell keleszteni, sütőporos-túrós-olajos tésztából készül.
Próbáljátok ki!


Hozzávalók:
20 dkg túró
20 dkg liszt
10 evk tej
9 evk olaj
1 kk só
1 kk sütőpor
egy kis csokor medvehagyma
egy-két evk lenmag
1 tojás a lekenéshez
fekete hagymamag a szóráshoz (vagy bármi más)

Mindent egy tálba mértem és dagasztóspirállal jól összekevertem. 20 percet pihentettem. Lisztezett lapon 16 egyenlő részre vágtam, azokból 20 cm-s rudakat sodortam és egyet-egyet összefontam, majd karikává formáztam. Közben a tűzhelyet előmelegítettem 190 fokra (nem légkeveréssel) és a sütiket sütőpapíros tepsire tettem, lekentem tojással és megszórtam a magokkal. Kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Masszív hagymaillat lengte be a lakást. :)


Öt perces kakaós csiga

Nem túlzás a címben megadott idő, tényleg ennyi időbe telt összeállítani, aztán csak sült a sütőben. Nem tudom, ti is vagytok-e úgy vele, hogy mikor este hétre hazakeveredtek nem sok erőtök van két-három fogásos vacsorát készíteni. Én elég sokszor vagyok így. Míg a zöldborsófőzelék megfőtt, az alábbi süti is készen lett. Igaz, hogy nem három fogás, csak kettő, de egy vacsorának nagyon is megteszi.
Volt itthon egy hűtős leveles tészta, kinyújtva feltekerve, csak ki kellett tekerni, ez 1 perc volt. Az 5 dkg margarint megolvasztani és összekeverni az evk kakaóval és 2 evk cukorral még 1 perc.
Megkenni vele a tésztát, majd megszórni a kandírozott narancshéjjal még 1 perc. Feltekerni, felvágni 1,5 cms darabokra és sütőpapíros tepsire helyezni őket 2 perc. És készen is volt. 200 fokon 10-15 percig sültek. Hát ennyi! 


2012. április 4., szerda

GM állatos keksz

Sajnos néhány napot kórházban töltöttünk a kisebbikkel. Ez a csúnya Rota vírus nem hagyott minket békén, amíg le nem taglózta az egész családot. De most már rendeztük sorainkat, már esznek is rendesen a gyerekek.
A kórházból hazaérkezve rögtön sütni vágytam, valahogy terápiásnak éreztem, hogy lefoglaljam magam és ne hagyjak teret a szorongásnak és aggódásnak, hogy mi van, ha visszakerülünk.
Kekszet készítettünk, mert nem sok mindent ehetnek még, de egy otthon készült gluténmentes kekszet biztosan. Hegyben áll otthon a kukorica liszt és mert csak abból ritkán sütök, így próbáltam elhasználni egy kis részét ehhez a kekszhez alapanyagaként.
Igazából csak az aranyos formák miatt miatt mutatom, gondolom a mindenkinek lejön, hogy díszítésben nem vagyok egy ász. :)



Hozzávalók:
1/2 csésze kukorica liszt
1/2 csésze kukorica keményítő
1 csésze Schar mix B
1 tojás
10 dkg Liga margarin
pici vanília
csipet só
csipet szódabikarbóna

Csészeként egy 2,5 dcl-es csészét használtam. A száraz alapanyagokat összemértem, elkavartam, hozzákockáztam a margarint és elmorzsoltam vele. Majd a tojást ütöttem bele és sima tésztát gyúrtam. Nem ragadt és jól gyúrható volt. Fél órát pihentettem a hűtőben, majd rizsliszttel lisztezett deszkán kinyújtottam, kb. 3 mm vastagságúra és formákkal kiszúrtuk. Ebben a gyerekek hathatósan segítettek, de a rénszarvas nem volt alkalmas ennek a tésztának a szaggatására, mert túl nagy volt és mire felszedtem és tepsibe tettem, az egyik szétszakadt.
Egyszerű kis diétás, olcsó keksz. A formák aranyosak lettek és a gyerekek vidáman fogyasztották.



2012. április 2., hétfő

Húsvéti ajánlat

Két blogger is felkért erre a játékra, ami először kicsit megrémített, mert nem sok főétel szerepel a blogon, mivel nálunk többnyire a férjem főz, hagyományos magyaros ételeket, néha én próbálkozom vegetáriánus fogásokkal, amit többnyire egyedül fogyasztok el, mert a családot nem lehet rávenni, hogy megkóstolja, tehát nem sok igazán ünnepi étel került fel a blogra.
Azért néhányat találtam. Fogadjátok szeretettel és ha valami megtetszik készítsétek el bátran.


A játék feltételei:
Írj egy bejegyzést "Húsvéti ajánlat" címmel.
Ajánlj 5-10 húsvétra elkészíthető ételt, süteményt, stb. Nem feltétlen kell menüsornak lennie, lehet, pl. sütemény válogatás, vagy más is.
Invitálj meg 10 bloggert a játékra. bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra.  Nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson a húsvéti játék, szabadon is "elviheted".



A két blogger, akik meghívtak:
http://www.szeretetrehangoltan.blogspot.com/
és
http://bibimoni.blogspot.com/
Köszönöm!


Továbbadás tekintetében mindig van bennem para, mert nem szeretnék senkit sem terhelni, úgyhogy vegyétek úgy, hogy továbbadtam, de nincs kötelező jellege.
http://kisildi.blogspot.com
http://dobosbea.blogspot.com/
http://ennijoesfozniis.blogspot.com/
http://babette-babettefz.blogspot.com/
Körülnézve, már mindenki megkapta valahonnan a játékfelhívást, így én csak ennyi bloggernek adom tovább, de ahogy fentebb is írtam, szabadon is vihető.

Egy előételnek való, nem hagyományosan húsvéti fogás, de nálunk akkortájt készült tavaly.
http://farkaselet.blogspot.com/2011/04/lazacpastetom.html

Ez egy egyszerű ünnepi torta, nálunk gyakran szerepel szülinapokon.

Egy finom főétel, ami nagyon kiadós: Muszaka

http://farkaselet.blogspot.com/2010/03/muszaka.html


Egy nagyon egyszerű vega köret, amit mi párolt zöldséggel szoktunk enni: Sajtböbő



Szintén egyszerű tésztás egytálétel, amit bátran ajánlok, mert nagyon finom: Cukkinis tészta 




Egy jó pogácsa recept mindig jól jön. Ez nagyon-nagyon finom, és nem kell hajtogatni és másnap is finom, úgyhogy elfoglalt háziasszonyoknak húsvéti vendégvárásra ideális.
http://farkaselet.blogspot.com/2012/02/turos-pogacsa.html


Szintén sós rágcsa, abbahagyhatatlan.
http://www.farkaselet.blogspot.com/search/label/%C3%BCnnep


Ezt inkább előtte ajánlom elkészíteni, mert gyors, muffin formában is tökéletes.


Ezt túlhajszolt háziasszonyoknak nem ajánlom, mert kicsit több idő elkészíteni, de minden ízében megéri a fáradtságot.
http://farkaselet.blogspot.com/2012/01/luxus-makos-sutemeny.html

És hogy torta is legyen, egy egyszerű, gluténmentes ismert finomság receptje, a svéd mandulatorta.

http://www.farkaselet.blogspot.com/2011/07/szulinap-tortaval-glutenmentes.html



Végül egy péksütemény. Kalács is van a blogon, de akkoriban nem írtam még le részletesen a recepteket.



2012. március 28., szerda

Kilófaló lepények - avagy Wasa kenyér zabliszttel

A márciusi Nők Lapja Konyhában jelent meg Vrábel Kriszta receptje, a 160 g-os diéta keretében, ami igazán nekem való kis recept. Az autentikus Wasa recepthez rozsliszt kellett, ami nekem nem volt itthon, sőt 10 km-es körzetben sem lehet kapni, így abból dolgoztam, ami akadt a konyhámban. Történetesen volt itthon Szoó Judit féle Kilófaló liszt kelt tésztákhoz, így abból készült ez a fogyókúrás kenyér.
Már lehet boltban kapni, nekem is ilyen volt itthon, de ha megveszitek Judit könyvét, akkor magatoknak is kikeverhetitek az un. Kilófaló lisztet. Természetesen ez egy fantázia név, nem leszünk annál soványabbak, minél többet eszünk belőle, hanem a magas rosttartalmánál fogva sokkal kedvezőbb hatású, mint a fehér liszt, nem emeli a vércukorszintet, un. lassú felszívódású szénhidrát. Tehát mértékletesen fogyasztva, fehérkenyér helyett, jelentősen hozzájárul a súlyvesztéshez.
Kiszámoltam az energiatartalmát is:
Egy adag, azaz egy lepény energiatartalma: 139 kcal



Hozzávalók:
250 g kilófaló liszt kelt tésztákhoz
kb. 2 dcl langyos víz
1,5 kk porélesztő
1 mkk só
3 g Liga margarin

A lisztet kimértem, belekevertem a sót és az élesztőt. A margarint apró darabokban hozzámorzsoltam. A vizet fokozatosan beleöntve, rugalmas tésztát gyúrtam. Ha az elején picit ragad, nem baj, ahogy gyúrjuk, és ahogy a rostok telítődnek a folyadékkal, rugalmasabbá válik. Csak akkor adjunk még hozzá vizet, ha nem akar összeállni a tészta. Mivel sok a rost benne, a gyúrás során még keményedik, sőt a kellés - pihentetés során is.
20 percet lefedve pihenni hagytam. Majd egy rudacskát sodortam belőle, 8 egyenlő részre vágtam és kerekre nyújtottam. Megszurkáltam villával és 200 fokra légkeveréses sütőben sütöttem, míg szépen megpirult. Én a sütőben hagytam éjszakára, miközben kinyitottam az ajtaját, mert azt szerettem volna, ha megszáradnak és jó ropogósak lesznek.
Másnap reggelire vajjal és szilvalekvárral ettem. Hmmm...


Új gaszroblog gyűjtőoldal

Egy megszűnt, egy új létrejött.
Én személy szerint örülök neki.
http://gasztro-blogok.blogspot.com/

Nézzétek, iratkozzatok fel!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...