2015. szeptember 14., hétfő

Szilvás - diós paleo kevert sütemény (gluténmentes, cukormentes, paleo, tejmentes)


Csak egy kép készült róla, mert alig vártam, hogy megehessem. Vessetek meg, de nekem minden ebéd után muszáj ennem egy falat édeset is. Ráadásul imádom a szilvát, alig vártam, hogy végre legyen a zöldségesben. Eszem nyersen is, meg készült galett is sok dióval, fahéjjal, de annak a tésztája jóval kalória- és szénhidrát dúsabb lett, ebből viszont nyugodt szívvel ettem meg egy-egy kockát a főétkezések után is (pontos ch és kalória adatok a bejegyzés végén). Az íze se hagy kívánni valót maga után. Elfelejtettem, hogy Szafi lisztje tartalmaz édesítőt, és tettem bele én is másfél evőkanál negyedédest, a férjem szerint a gyerekeknek ezért jött be jobban, mint a többi sütim. :) Mivel a szilván nincs édesítő, lehet, hogy tényleg elfér benne, nekem így édesebb volt, mint kellene. 

Hozzávalók:
4 tojás
100 g Szafi fitt Süteményliszt
100 g darált dió
1,5 evk DW negyedannyi édesítő
(ha valaki nem annyira édeset akar, elhagyható)
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál bambuszrost (szerintem elhagyható, esetleg lehet egy kanállal több liszt)
fél csomag sütőpor
50 ml víz
10 db nagyobbacska szilva a tetejére

A szilvi kivételéve mindent az aprítógép tartályába mérünk és összemixeljük. Kenhető állagúnak kell lennie a masszának. Ellapogattam a 15x25-ös, sütőpapírral kibélelt tepsiben. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tészta tetejét kiraktam darabolt szilvával, de úgy, hogy a tésztából semmi nem látszott ki. Én így szeretem, rengeteg gyümölccsel. Olyan sűrű volt a massza, hogy nem is sűllyedtek el benne a gyümölcsdarabok, hanem a tetején maradtak, bár én egy kicsit lenyomkodtam, hogy minél több férjen :)
Kb. 30-35 percet sült, tűpróbával ellenőriztem a tésztát. Szépen megemelkedett, emiatt nagyon könnyű lett a tésztája. A tetején a szilva savanykásabb volt, de a tésztával nagyon jó párost alkotott. 

Tipp: ha szeretnétek, kihagyható a fahéj a tésztából és meg lehet szórni a tetején a szilvát fahéjjal xilittel, vagy eritrittel, úgy is biztosan finom lehet az ízhatás

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...