2011. július 28., csütörtök

Gesztenyés tallér (gluténmentes)


Régen, mikor még csak kezdtem felfedezni a sütés örömeit, elkészítettem Stahl Judit gesztenyés csillag sütijeit. Állítólag ő egy szállodában kóstolta és kérte el a receptet. Farkasapának, aki akkor még egyszerűen csak a férjem volt, akkor is, most is nagyon ízlett. Egy nagybevásárláson beszereztem két gesztenyepürét, erre a lehetőségre gondolva, hogy valamikor elkészítem gluténmentesen, mert alapból nagyon kevés liszt kell bele.
Viszonylag macerás, mert a nyomószsákos történet nekem mindig az, most még ráadásul szét is szakadt közben, ezért is lettek ilyen tallér jellegűek. Mire le akartam fényképezni, a szépek már eltűntek.

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
12,5 dkg margarin
ízlés szerint cukor, vagy édesítő (én kóstolgattam közben a tésztát, mert már régen is nagyon soknak találtam a megadott porcukor mennyiségét bele)
1 tojás

Én a liszt kivételével, mindent egybe borítottam (a margarin puha volt) és szépen egyenletesre kevertem. A legvégén ment bele a liszt.
Narancshéjam nem volt itthon, a citrom meg nem olyan. Régen próbáltam még naranccsal, nagyon finom aromája lett tőle. Nagyon hamar elfogyott.
1 evk Schar mix C (vagy bármilyen gluténmentes liszt)

Mákoslepény gluténmentesen - frissen a konyhából


Nagyon szerettem volna sütni, és ehhez a sütihez minden volt itthon. Most készült el, még meleg. Farkasapa szerint igazi menzás süti, de ezt bóknak szánta. Az ötletet Vikitól vettem, akinek a receptjeit nagyon szeretem. Kicsit sok volt nekem bele az a cukormennyiség, amit ő írt és nekem gluténmentesen kellett elkészíteni

Hozzávalók nálam: 
3 tojás
100 g cukor
10 csepp Stevia szirup
150 ml tej
12 evk mák
10 evk Schar mix C
1 evk citromhéj (én szárítottatt használok)
fél tasak sütőpor

A három tojást habosra kevertem a cukorral és a Stevia sziruppal. Beleszórtam a citromhéjat és a mákot, közben kevergettem. Aztán a fele tejet öntöttem bele, utána a fél sütőporos lisztet. Majd megint tejet és a többi lisztet. Buzgón kevergettem közben. Inkább folyós volt a tészta, de sűrű.
Beleöntöttem egy kis méretű (20X30) sütőpapírral kibélelt tepsibe és150 fokon légkeveréssel rövid ideig sütöttem. Nagyon hamar készen lett. Mikor kicsit hűlt, kettévágtam és megkentem málna lekvárral. Valószínűleg meggyel is finom lenne, vagy belepotyogtatott gyümölccsel.
Ábel rögtön egy hosszú csíkott megevett belőle, amire nagyon büszke voltam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...