2013. január 19., szombat

Mandulás - mascarponés torta (diabetikus, gluténmentes)

Diótorta már készült ilyen módon nálunk. A karácsonyi fasírt is diós volt (ez volt a vegetáriánus menü része), inkább most mandulával készítettem. Ez is mutatja, mennyire kevés az időm mostanában a blogolásra, hiszen ez a torta karácsonyra készült. Igaz, hogy azóta még Áron születésnapjára is el kellet készítenem, kis változtatással. Szóval bejön a családnak és persze gluténmentes.

Hozzávalók:

5 tojás (kisebbek voltak)
2 evk víz
20 dkg darált mandula (Aldi-s)
50 g xilit
1 kk szódabikarbóna

Krém:
250 g mascarpone
2 dcl tejszín felverve
1 nagy evk méz
1 mokkáskanál vaníliapor


A tojások sárgáját habosra kevertem az egy evőkanál vízzel és a xilittel. A tojások fehérjéjét felvertem. A darált mandulát összekevertem a szódabikarbónával. A tojások sárgáját óvatosan egy fakanállal belekevertem a felvert tojásfehérjébe, majd beleszórtam a mandulát és azzal is elkevertem mint a piskótát.
Egy kerek tortaformába simítottam (kisebb méretű)  és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem. Szépen megemelkedett, majd miután kivettem kicsit összeesett, de nem volt vészes, azért így is elég magas volt. Mikor kihűlt három lapra vágtam. A tejszínt felvertem egy evk cukorral, a mascarponét elkevertem az egy evk mézzel (púpozott) és a vaníliával. A tejszínt óvatosan belekevertem. A tortalapokat miután kihűltek megkentem a mascarponés krém egy részével vastagon, kétszer, majd a harmadik lapot bevontam a maradék krémmel.
Egy pár órát hűtöttem csak. A tetejét megszórtam színes cukorkával, de nem azért, mert nekem így annyira tetszik, a fiuk viszont rajonganak a színes dolgokért a sütiken.

Tipp:
Készítettem már úgy is, hogy csak 250 g mascarponet használtam, és a tetejére fehércsokit olvasztottam, azzal vontam be. Másnapra a csoki teljesen megkeményedett a tetején és ropogós lett. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...