2011. június 19., vasárnap

Programajánló Vasárnapra - diétás termékek lelőhelytippek

Nagyon jó kis programnak ígérkezik:

Doktor Natúrsziget Egészségnap 2011. június 26., Klauzál Ház


Bővebb infót itt találtok.

Diétás (fehérjével dúsított, csökkentett szénhidráttartalmú) lisztek és egyéb szuper kis diétás ill. gluténmentes termékek itt.

Magvas keksz - gluténmentes (paleo is)


Ezt a fantasztikus receptet itt találtam, és tudtam, hogy azonnal ki kell próbálnom. Alapból nem tervezem megismerni és követni a paleo étrendet, de mivel sok receptje gluténmentes, Ábel diétájában szívesen alkalmazok néhány alapanyagot. Mandulalisztem nem volt itthon, ezért darált mogyoróval készítettem el. Ezzel is finom, de szerintem jobb lett volna mégis a mandula, legközelebb biztosan kipróbálom azzal, ha kapok. 
Nagyon egészséges finomság, tele van vitaminnak, kálciummal, vassal a máknak és a szezámmagnak köszönhetően. Bátran próbáljátok ki!
Hozzávalók:
150 g darált mogyoró
5 dkg szezámmag
5 dkg mák
pici só, de akár el is maradhat
1 tojás
A hozzávalókat összegyúrjuk. Elég nehezen áll össze, sokáig nem is vacakoltam vele, csak jól elkevertem a tojással a hozzávalókat. Sütőpapírra tettem és egy másikat téve a tetejére elkezdtem kinyújtani. Vigyázni kell, hogy a papír alatt egyenletesre nyújtsuk. Óvatosan felvágtam (kicsit ragadt a késhez) és picit széthúzkodtam a sütőpapíron, majd tepsibe tettem. Vigyázni kell, mert gyorsan sül, nálam kicsit túl gyorsan is, legközelebb 160 fokon fogom sütögetni, most 180-on sütöttem.

Low Carb Master Mix-el készült zsömlék



Már egy ideje fogyasztom a Norbi-féle kenyeret. Őszintén szólva nem finom, ez tény, vagy legalább is szokni kell a normál fehér kenyér után, főleg nekem, aki a puha, foszlós bélű péksüteményekért oda vagyok. Még nem vagyok elég szigorú. A Provitamin.hu jóvoltából, akik elláttak a Steviával és a Norbi-féle kenyeret fogyasztva lement két kg, amibe azt is bele kell számolnom, hogy hébe-hóba elmegyek kettlebel órára, de sajnos az sem elég rendszeres. Nem mintha nem tartanám fontosnak a mozgást, nagyon is annak tartom, de talán nem kell részleteznem, milyen egy két gyerekes anyuka élete. Ha valakinek fel kell adni az aktuális terveit a családból, akkor természetesen én leszek az, akár tetszik, akár nem. Hol épp cseresznyét kell szedni délután, mikor a torna lenne, hol Farkasapa utazik Németországba, így a délutáni gyerekfelügyelet nem megoldott, hol szülői értekezlet van az oviban, vagy köhögök, mert a gyerek megint hazahozott valamit, hol hétfőre esik a Húsvét és Pünkösd, nem részletezem. Szóval átlagosan egyszer tudok elmenni egy héten, vagy egyszer se. A futást most valahogy nem kívánom és tényleg nem tudok olyan időt kiszakítani a napból, amikor nyugodtan el tudok menni futni.

Most magam próbáltam a Norbi - féle Low Carb Master Mix lisztből zsemléket sütni. Az eredmény a képen látszik. Szépek lettek, az ízük az, amit meg kell szokni, de nem vészes. Ha azzal a tudattal eszi az ember lánya, hogy ettől a dereka viszont karcsúbb lesz, akkor kifejezetten finommá válik. 
Hozzávalók:
100 g Low Carb Norbi - liszt
100 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
100 g fehér liszt (muszáj, különben nem ehető számomra)
300 ml langyos víz
fél csomag száraz élesztő (Haas gluténmentes, 1 kg kenyérhez)
só és kicsi olaj
Robotgép spiráljával összedolgozom a tésztát. A folyadékot lassan adagoljuk, nem biztos, hogy kell ennyi. Egy óra kelesztés után átgyúrtam, hagytam még egy fél órát, majd zsömléket formáztam és még 20 percet kelesztettem. A tetejét nem kentem le semmivel, csak bevagdostam egy éles késsel. 200 fokon kb 30 perc, nem légkeverésesen, a sütő aljába tettem egy kis edényt vízzel. 8 kis zsemle lett belőle, ebből hármat gyorsan lefagyasztottam.
Tömör kis zsemlék lettek, tele vannak rosstal, ami nagyon jó, mert egytől is egészen jól lakom.

Répás sült kukorica salátával

Nagy felfedezéseim a múlt hétről, Szoó Judit könyvei. Egyszer már kikölcsönöztem a könyvtárból, de akkor úgy ítéltem meg, hogy számomra nem járható ez az út.
Az akkoriban megjelenő Kilófaló sütemények című könyvében leírta fogyásának a történetét, ill. sok-sok sütemény receptet közölt, amit édesítővel és Norbi lisztjével készített, ezért tulajdonképpen bármikor fogyasztható sütik voltak (természetesen mértékkel).
Ábel diétája döbbentett rá, hogy ha akarjuk, vagy muszáj, akkor igen is lehet alkalmazkodni ahhoz, hogy valaki csak egy féle lisztből készített kenyeret és péksüteményeket egyen. Valahogy eddig úgy gondoltam, ezt én nem tudnám tartani, megvalósítani, folyton gondoskodni az utánpótlásról. Az, hogy Ábelnek tudjuk tartani a diétáját, azt bizonyította be számomra, hogy ha kell, akkor igenis tudok rá figyelni. Ha pedig Ábel étkezésére tudok figyelni, akkor a magaméra miért nem. 
Ezért született meg bennem az elhatározás, hogy Szoó Judit könyveit azon nyomban kikölcsönzöm és újra átnézem. Nagyon jól döntöttem. Sok új recepttel lettem gazdagabb, amit majd aprádonként megmutatok a blogon is, sok praktikával és trükkel, amiket a diétázás során remélem haszonnal alkalmazok majd. 

A vasárnapi ebéd már egyik receptjét felhasználva készült, sőt, még az övénél is diétásabbra sikerült.
Répás sült 
50 dkg sárgarépa
5 dkg füstölt sajt
3 kanál teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 tojás
só, bors
1 kanál tejföl
1 gerezd fokhagyma
fél tasak sütőpor
a tetejére egy kicsi parmezán sajt
A répa, füstöltsajt, fokhagyma, kencében már tesztelt összetevők, jó együtt az ízük, ezért bátran változtattam a recepten. Juditnak ezt a receptjét a neten nem találtam meg. Ő semleges sajtot használ és 2 dcl tejszínt és 6 dkg zablisztet, vagy kilófaló lisztet (ez az ő fejlesztése, a könyvben megtalálható az általa kitalált és tetsztelt kilófaló liszt receptje is), ill. tesz bele kaliforniai paprikát, de nem tesz fokhagymát. Nekem maga az öttlet tetszett, hogy répából készítsek sültet, ezért a receptet variáltam.
A répát robotgéppel "ledaráltam" a fokhagymával és a füstölt sajttal együtt. Összekevertem a tojással és lisztettel, megfűszereztem és egy 20X35 sütőpapírral bélelt tepsibe lapítgattam, ráreszeltem a parmezánt és 160 fokon légkeveréssel sütöttem. Belül picit puhább, kívűl kérges. Farkasapa - aki egyébként az új recepteimet némi gyanakvással fogadja - véleménye: "Finom, ez a répás cucc, nem mondom, hogy minden nap enném, de nem rossz." Szerintem finom volt. 
Természetesen Ábelnek elkészítettem az ő lisztjével, előre látva, hogy nem fogja megenni (azért mégse maradjon ki a jóból), az övé lett a szezámmagos, amit természetesen nem evett meg. Ő még addig se jutott, hogy legalább egyszer megegye.
A saláta egyszerű majonézes kukorica saláta, amibe szintén reszeltem egy kis füstölt sajtot. (Farkasapa bevásárolt két hete a füstölt sajtból, így most mindenbe azt teszek ízesítőnek, mert marha drága volt és nagyon fájna neki, (nekem is) ha tönkremenne).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...