2013. augusztus 26., hétfő

Gluténmentes zebratorta

Nagyon régen készültem megsütni ezt a zebratortát, de mivel egyszerű kevert süti és gyümölcs sincs benne, mostanában feledésbe merült. Hétvégén lisztérzékeny rokonokhoz mentünk látogatóba, és mivel ott két kamasz fiú lakik, akik közül egyik lisztérzékeny, gondoltam megsütöm, ott biztosan elfogy ez az adag (itthon egyébként féltem, hogy nem).
Nagyon egyszerű és olcsó kis sütemény. Én gluténmentesen készítettem el, de szerintem nem azért nem lett igazán zebracsíkos, hanem azért mert a kakaós massza a recept szerint sokkal sűrűbb, mint a sárga, ezért szerintem mindenképp lesüllyedne a tortaforma aljára. Nálam ez történt, ezért a tetején csak vékonyak lettek a csíkok, pedig mindent a recept szerint csináltam. De nagy gond nem volt, az íze nagyon finom, a belseje puha, szaftos volt (a gluténmentesség ellenére). Pikk-pakk elfogyott és még nekem is ízlett (elég kritikus szoktam lenni a saját sütijeimmel). Azért készítettem ennyi képet, hogy jól látsszon az állaga.




Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre rizsliszt
1 bögre kukoricaliszt
1 kk sütőpor
1 bögre tej
1/2 bögre kókuszolaj
1 kk mandulaaroma (nem szabad kihagyni)
1 kk vaníliapor, vagy 1 rúd kikapart magjai
A kakaós tésztához pluszban:
2 evk kakaó, 3 evk cukor, 2 evk kókuszolaj

A tojások fehérjét egy pici sóval és a cukor felével keményre vertem. A tojások sárgáját a többi cukorral, a vaníliával és mandula aromával habosra kevertem. Ezzel (a tojássárgás) masszához öntöttem a bögre tejet, majd a száraz anyagokat (lisztek, sütőpor). Ezután belekevertem a kókuszolajat, majd legvégül a tojásfehérje habot óvatosan. Kettévettem a masszát, egyikhez hozzátettem a plusz kakaót, cukrot és kókuszolajat és simára kevertem. Ezután egy merőkanállal elkezdtem adagolni egy 25 cm-s tortaformába (amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem), úgy, hogy a közepére tettem egy adag sárga krémet, majd annak a tetejére egy adag kakaósat. Így folytattam, amíg mind elfogyott. 180 fokon (előmelegített sütőben) kezdtem sütni, tűpróbáig, úgy kb. 45 perc volt.
Sütőpapír nélkül szebb lett volna, de mivel én a sütőformát néha gluténos sütik készítésére is használom, így biztonságosabb volt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...