2015. február 28., szombat

Gluténmentes csokis rózsakalács (tojásmentes, gluténmentes)

A gluténmentes csoportban láttam meg ennek a rózsakalácsnak a receptjét, és tudtam, hogy a közeljövőben el kell készítenem. Nagyon finom gluténmentes péksütemény lett, az egész család örömmel fogyasztotta. A lisztek variálhatók, az alapreceptben sem ezek szerepeltek. Mester lisztet nem szoktam használni, de volt itthon és hogy fogyjon, tettem bele. Akinek van bevált lisztje a kelt tésztákhoz, használja bátran azt. A krémhez is lehet normál pudingport is használni (én étcsokisat akartam, de mikor összekevertem, kiborult az edény, több ilyen nem volt itthon, ezért kellett megoldanom étkezési keményítővel. Természetesen mindenből gluténmentes alapanyagokat használtam.



Hozzávalók:
250 g Schar mix B
50 g Mester kenyérliszt
(nyugodtan használhattok egy féle gm lisztet, ami nektek bevált a kelt tésztákhoz és szépen megkel)
1,5 g élesztő (frisset használtam)
80 g tejmentes margarin
200 ml langyos víz
2 csapott evk porcukor

A hozzávalókból klasszikus módon kelt tésztát készítünk. A cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, megvárjuk, míg az élesztő feloldódik. A margarint felolvasztjuk. A lisztet tálba mérjük, beletesszük a sót és a porcukrot és összekeverjük (én egy kanállal kevertem, de a spirál fejével a robotgépnek még jobb) az élesztős keverékkel és az olvasztott margarinnal. Egynemű, lágy, ragadós tésztát kapunk. Én csak 10 percet hagytam pihenni, dolgoztam vele tovább. 




Két részre osztottam és alaposan rizslisztezett felületen kb. 20x30 cm-s téglalappá nyújtottam. Megkentem a krémmel, feltekertem, mint a csigát szokás. Kettévágtam és egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral és középről kezdve, a vágott felével felfelé elkezdtem beletekerni a csíkokat. Így jártam el a többi tésztával is. Lazán tekertem bele, hogy legyen még helye kelni. Hagytam kb. 40 percet kelni, a sütőbe téve (nem volt bekapcsolva), majd 180 fokon 35 percet sütöttem.



A krém hozzávalói:
250 ml tej
40 g étkezési keményítő
1 púpos evk kakaó
1 evk negyedannyi édesítő
80 g vaj

A tejből 200 ml -t odatettem lassú tűzre melegedni, a maradék tejet összekevertem az étkezési keményítővel, kakaóval és édesítővel. Mikor a tej fölforrósodott, beleöntöttem a keveréket és sűrű pudingot főztem belőle. A tűzről levéve belekockáztam a vajat és folytonos keverés közben szép fényes krémet kevertem belőle. Langyosra hűlve kentem bele a tésztába. Néha-néha meg kell keverni, hogy ne álljon össze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...