2014. szeptember 26., péntek

Gluténmentes csokis perec

Láttam egy fotót egy házilag készült csokis perecről, és azonnal megkívántam. Meg tudom, hogy a gyerek is imádja a csokis és kekszes dolgokat. Nagyon finom lett a tészta. Alapvetően jó volt vele dolgozni, nem töredezett, de alaposan alá kellett lisztezni a deszkát nyújtás közben. Miután kisültek és picit hűltek, nagyon finom ropogós, omlósak voltak. A tészta önmagában is nagyon jó kekszalap, még sokszor fogom készíteni.




Hozzávalók:
130 g jó minőségű gluténmentes liszt
(nekem most Nutri free, de Mester sütilisztből is tök jó lesz)
50 g mandula, vagy dió, vagy mogyoró
15 g kakaó
50 g porcukor
pici só (ha nutri free-t használsz, elhagyható)
110 g hideg vaj

150-200 g gm étcsokoládé (70%)


Az első öt hozzávalót tálba mérjük, vagy az aprítógép tartályába, keverünk rajta egyet, hogy a különféle anyagok egyneműsödjenek és összedolgozzuk a kockákra vágott hideg vajjal. Én ezt aprítógéppel szoktam csinálni, 1 perc és gombóccá összeáll a tészta. Egy fél órára betesszük a hűtőbe. Rizsliszttel alaposan megszórt nyújtódeszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk. Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert sülés után törékeny lesz. 170 fokon, előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Sülés közben válik ropogóssá. Így üresen is nagyon finom, de érdemes bevonni csokival.
130 g csokit felolvasztunk vízgőz fölött, kevergetjük. Mikor felolvadt a maradék 20 g-ot is beletördeljük, ezzel temperáljuk, kevergetjük míg az is elolvad, utána kimártjuk a pereceket és egy sütőpapíron hagyjuk rádermedni a csokit. (150 g csokiból nem jutott minden perecre, de én akartam hagyni anélkül is néhányat. Ha mindet be akarod vonni, akkor 200 g csokiban gondolkozz)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...