2016. december 27., kedd

Gluténmentes nutellás karácsonyi sajttorta

Kicsit mindig megkések a receptekkel, ez a torta a karácsonyi vendégségbe készült, de esélytelen lett volna karácsony előtt feltennem a receptet. Külön sütöttem egy kekszet a torta alapjához, de annak most nem teszem közzé a receptjét, mert nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, viszont tortaalapnak finom volt. Amennyire tartottam a sajttorta sütéstől, annyira egyszerű volt, egyáltalán nem bonyolult dolog sajttortát sütni, sőőőt. :) Korábbi sajttorta recept itt: http://farkaselet.blogspot.hu/search?q=sajttorta



Hozzávalók:
Alja: 300 g gluténmentes keksz
80 g olvasztott vaj
20 g (egy evőkanál) gm Nutella
Krém: 250 g mascarpone
200 g tejföl
50 g porcukor (lehet több, ízlés szerint)
3 tojás
1 csomag tejszín ízű vagy vaníliás pudingpor
A tetejére kb. 2 evőkanál Nutella

A kekeszet robotgéppel megdaráltam, hozzáöntöttem a vajat és hozzátettem a Nutellát, alaposan összekevertem és egy 25 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodtam egyenletes rétegben. Ezután a krém összes hozzávalóját egy tálba tettem és robotgéppel összekevertem. Elég folyékonynak volt a massza, de nem kell félni, a sütőben szépen megköt. Ráöntöttem a kekszrétegre és hozzáütögettem az asztallaphoz, hogy a buborékok távozzanak a tésztából. Előmelegítettem a sütőt 180 fokra és betettem a süteményt, majd 10 perc után 160 fokra mérsékeltem a hőmérsékletét a sütőnek és így sütöttem még 50 percet. Mikor már a töltelék szilárd, de nem színesedett meg a teteje, kivettem (nem szabad túlsütni). Egy éjszakát a hűtőben pihent, másnap díszítettem. Egy kis habzsákba nutellát kanalaztam és megrajzoltam vele a karácsonyfákat. 

Citromos legyező sütemény

Ezt a süteményt már régen meg akartam csinálni, el volt mentve a recept, de az eredetiben fahéjjal készült. Én is úgy akartam megcsinálni, imádom a fahéjat, de most kivételesen volt itthon sok bio citrom, gondoltam, itt az alkalom, hogy kipróbáljam citromosan. Sajnos sok citromos vaj kifolyt belőle, ezért a legteteje inkább csak édes kelt tészta volt, de a családnak így is nagyon ízlett.




Hozzávalók:
50 dkg liszt
(nálam 100 g fehér tönkölyliszt és 400 g tk tönkölyliszt)
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 kockacukor (megeszi az élesztő, édes tésztába én szoktam tenni)
1 bő evőkanál negyedannyi édesítő
1 csipet só
3 dkg vaj
1 tojás
Töltelék:
5 dkg vaj
2 bio citrom lereszelt héja
1/2 evk negyedannyi édesítő

Én dagasztógéppel végeztetem el a keverést és dagasztást. A táljába mértem a liszteket és az édesítőt, sót, a vajat (ami a tésztába kell) felolvasztottam, az élesztőt a tejbe morzsoltam és beledobtam a kockacukrot. Mikor az élesztő feloldódott, hozzáöntöttem a liszthez, beleütöttem a tojást és dagasztani kezdtem a géppel. Mikor már majdnem egynemű volt a tészta, hozzáöntöttem az olvasztott vajat és szép, rugalmas, nem ragadó tésztát dagasztottam. Mikor úgy gondoltam elkészült, hagytam letakarva egy órát kelni,szépen megnőtt a tészta, látszott, hogy jó levegős, kicsit kinyomkodtam belőle a levegőt és 40x30 cm-s téglalappá nyújtottam. Nyolc csíkra vágtam és megkentem egyet-egyet a citromos vajjal, majd a következő csíkot ráhelyeztem. A legfelsőt már nem kentem meg. A hosszú, egymásra rakott csíkokat hat részre vágtam és egy muffinpapírral kibélelt muffinsütőbe rakosgattam. Hagytam 20 percet pihenni, míg a sütő 200 fokra bemelegedett, majd betettem őket. Kb. 20 percet sültek és hatalmasakra nőttek sütés közben. Igazán könnyű, finom édes kelt tészta, citromos ízzel lett a végeredmény.

Szénhidráttartalom: 28 g ch/muffin

Megjegyzés: biztosan fahéjjal is nagyon finom, sőt el tudom képzelni mákkos vagy diós töltelékkel is. Nagyon mutatós tud lenni, akár vendégségbe is vihetjük.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...