2014. augusztus 17., vasárnap

Diós almás "piskóta" (paleo, gluténmentes, cukormentes, tejmentes)

Nagyon kívánom egy ideje a fahéjas almát. Már két paleo sütit is készítettem vele, de a receptjét csak ennek örökítem meg, mert elképesztően finom lett. Az elkészítése sem bonyolultabb, mint egy piskótáé és nem utolsó sorban előnyére válik, hogy sem glutént, sem tejterméket, sem cukrot nem tartalmaz. Szóval egy tuti befutó ha vasárnap délutáni sütésről van szó.


Hozzávalók:
4 kisebb tojás
80 g étcsokoládé
30 g kókuszolaj
100 g dió finomra darálva
3 kanál eritrit
A tetejére:
3 közepes alma
1 evk xilit
1/2 kv fahéj

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tojások fehérjét egy pici sóval keményre verjük. A tojások sárgáját az eritrittel habosra kavarjuk. A csokit megolvasztjuk a kókuszolajjal, majd a sárgájához keverjük. Beleszórjuk a darált diót is a keverékben, egyneműsítjük és a legvégén belekeverjük laza mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét. Egy sütőpapírral kibélelt 20*30-as tepsibe öntjük a tésztát. Az almákat megpucoljuk és vékony cikkekre vágjuk, a sütemény tetejére helyezzük, majd megszórjuk a fahéjas xilittel. 35-40 percet sütjük. A sütemény nem lesz soha teljesen száraz, szaftos marad az almától, meg a kevés szárazanyagtól, de megsültnek lehet nyilvánítani nyugodtan. Langyosan volt a legfinomabb, kell is kicsit várni vele, mert forrón szétesik, ha mozgatni akarjuk.
A család szerint is elképesztően finom süti lett :)

Tipp: Csoki helyett lehet 2 evk kakaót is tenni bele, és akkor 60 g kókuszolajjal kell számolni. Körtével és szilvával is finom lehet a diós kombináció. Mandulával is lehet helyettesíteni, akkor meggy és körte illene hozzá gyümölcsként leginkább. Szóval variáljátok nyugodtan, elrontani nemigen lehet :)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...