2012. május 14., hétfő

Sóban sült csirke salátával és epres túrótorta - diabetikus receptversenyre

Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy valaha is részt veszek egy receptversenyen, főleg nem, hogy egy diabetikus receptversenyen. Mégis így alakult, és egyáltalán nem bánom. :)
Itt lehet szavazni rám, kérlek, ha tényleg tetszik, tégyétek meg. Előre is köszönöm azoknak, akik esetleg rám szavaznak.
https://apps.facebook.com/tasz_receptverseny/
A többi blogger receptje is szuper.




Sóban sült csirke, mediterrán salátával

A sóban sült csirke egy egyszerű étel, mégis mindenki szereti. Bár semmilyen különleges fűszert nem használunk, a végeredmény mégis ízletes, omlós, puha és szaftos hús. Az ára sem borsos. Az alábbi étel szénhidráttartalma tulajdonképpen 0, ha a húst nézzük. A saláta nagyon függ attól, valaki mennyit eszik meg belőle, de tulajdonképpen az is nagyon kevés. Energiatartalma (ha valaki egy combot fogyaszt el): 157 kcal, ha kettőt, akkor ennek a duplája.

4 csirkecomb (alsó-felső egyben)
1 evk fokhagymás fűszervaj
1 kg durva szemű só

250 g koktélparadicsom
4 kicsi (kovászolni való) uborka
friss bazsalikom ízlés szerint
fél fej saláta összetépkedve
100 g feta sajt
4 szál újhagyma
2 evk olíva olaj

A saláta hozzávalóit tetszés szerinti nagyságúra aprítjuk és egy tálba halmozzuk, lehetőleg rétegenként. A tetejére kerüljön a sajt és a fűszer. Természetesen bárhogy lehet fűszerezni, ízlés szerint, vagy aszerint, ami otthon megtalálható, de akkor az energia értékét át kell számolni.
A combokat megmossuk, leszárítgatjuk és belemasszírozzuk a fűszervajat, elosztva a négy combra. Egy nagy tepsi aljába szórjuk a sót, szépen elegyengetjük és ráfektetjük a combokat. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 1 órán át sütjük, vagy tovább, amíg mindkét oldala szép piros lesz. Kétszer megfordítottam a sütési idő alatt. 



Sült túrótorta eperrel


Ezt a tortát a xilit és a túró teszi diétássá és a a tény, hogy nincs benne liszt. Finom, krémes és rém egyszerű elkészíteni. Üdítő, tavasz ízű torta lett a friss eperrel a tetején. Egy szelet energiatartalma 205 kcal, szénhidráttartalma: 20g (ha 100 g epret számolunk a tetejére).

750 g túró
4 tojás
100 g xilit
1,5 csomag vaníliás puding
75 g tejföl
pici vanília, pici citromhéj
a tetejére ízlés szerint friss eper
(nálam ez egy 500 g-os doboz volt)
10 g xilit a tetejére szórva

A túrót, tojásokat, tejfölt, xilitet, vaníliát, pici sót, citromhéjat egy tálba teszem és alaposan összekeverem. Beleszórom a pudingport egyenletesen és ezzel is alaposan összekeverem. Egy 32 cm átmérőjű kapcsos tortaformába töltöm úgy, hogy előtte a forma alját bevonom sütőpapírral, az oldalát megvajazom és a sütőpapírt körben kicsit rátapasztom a külsejére, hogy ha folyna a krém, megfogja. Beleöntöm a krémet és 160 fokon 1,5 órát sütöm. Picit össze fog esni, ahogy áll, de nem baj, attól krémesebb lesz a belseje. Másnapig hűtőbe teszem, vagy legalább 1-2 órára. Az epret megmosom, megszárítgatom, felvágom negyedekre és amikor tálalom a torta tetejére szórom. Mivel nálunk vendégeknek készült, megszórtam a tetejét is egy evk xilittel.

Jó étvágyat!



Egyébként nyerni is lehet, méghozzá egy szuper Dcontrend vércukormérőt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...