2009. április 28., kedd

Mióta óriási törlesztő részletet fizetünk, igyekszem nagyon gazdaságosan főzni és ez több kreativitást igényel, mint ami nekem megadatott. Jó, hogy van az internet il. a gasztroblogok, ahonnan lehet csemegézni.
Ma túrós buktát sütöttem, nem igazi túróval, hanem kölessel. Vera blogján olvastam néhány receptet (ezúton is köszönet neki a közzétételért) , ahol túrópótlásra kölest használ. Néhány receptet kipróbáltam és miután a család fenntartás nélkül elfogadta, hogy ez túró, úgy gondoltam kipróbálom egy saját variációban is.
A kelt tészta receptjét Horváth Ilonka híres szakácskönyvéből vettem a lekváros buktánál találtam. A kölesből készült "túrótöltelék" receptjének alapját Verától.
Ezek az alábbiak voltak:
Tésztához:
700 g liszt
két tojás sárgája
3 dcl tej
3 dkg élesztő (nekem porélesztőm volt, abból tettem másfél tasakkal)
5 dkg olvasztott margarin vagy vaj
5 dkg porcukor (rendes cukorból csináltam)
pici só
Összeállítás: élesztő felfuttat tejben kicsi cukorral. Tojássárgáját a cukorral kikavarom, hozzáöntöm a sós tejet, majd ezt és a felfuttatott élesztőt beleöntöm a lisztbe. Gyúrom-gyúrom, majd az olvasztott vajat is beledolgozom. Mikor már szép sima, kelesztem egy ideig, míg szépen megnő. (Én a sütőben szoktam keleszteni, úgy hogy, nem kb. 20 fokra kapcsolom és leterítem a tálat egy konyharuhával).
"Túrótöltelék"
3 dcl kölest háromszor annyi vízben pici sóval megfőzök, mikor puha összeturmixolom egy citromjoghurttal, némi vaníliával, cukorral és citromhéjjal, amíg olyan, mintha túró lenne. Ezt töltöttem a kinyújtott és 10x8 cm-re vágott tésztába, a széleit megkentem a maradék tojásfehérjével és összehajtogattam, majd a tetejüket is lekentem. Kb. 10 percig még pihentettem sütés előtt.

Finom lett és szép. Hozzá egyszerű zöldséglevest főztem. Összköltsége a mai ebédnek cirka 500 Ft volt. Szerintem ez elég olcsó és nem egy adag lett természetesen, hanem legalább hat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...