2012. december 1., szombat

Csokoládés keksz a "Desszert szerelem" című könyvből - gluténmentesen

Sajnálom kicsit, hogy ez a blog átalakult gasztrobloggá, mert néha sok-sok mondanivalóm lenne más témában, viszont tudom, hogy akik olvasnak azért teszik, mert a receptekre kíváncsiak, nem a gyerekeim előrehaladására az óvodában, vagy az iskolaválasztási gondjaimra, vagy egyéb engem mostanában különösen érdeklő témákra. Ezért is írok ritkán, mert persze főzök-sütök, de mostanában, hogy szalma vagyok, csak magamnak és a fiuknak. Vendégek ritkán járnak nálunk és valahogy most ősszel én is nagyon fáradtnak érzem magam.
Na, de jöjjön a recept ebből a csodás könyvből. Mikor először átlapoztam egy könyvesboltban tudtam, hogy hamarosan tulajdonosa leszek egy Varga Gábor: Desszertszerelem című könyvének, mert praktikus receptek és csodás fázisfotók vannak benne. Szerintem egy sütni szerető nőnek kihagyhatatlan. Ha még nincs meg, kérjétek karácsonyra. Ezt a receptet is akkor néztem ki, még az átlapozás során a könyvesboltban, és tényleg ez készült el legelőször, csak nálam gluténmentes változatban. Semmit nem rontott az ízén, szerintem. Az itthoni készletekhez igazítottam kicsit a receptet, de megadom az eredetit, hogy bárki kipróbálhassa. Az elkészítése egészen egyszerű, kezdők is nyugodtan belefoghatnak, sőt, kezdőknek kötelező darab.



Hozzávalók:
100 g étcsoki (diabetikus, gluténmentes, ALDI-s)
100 g tejcsoki (diabetikus, gluténmentes, ALDI-s)
(eredeti receptben 220 g étcsokoládé)
120 g barna cukor
(eredeti receptben 170 g)
80 g Schar mix B (gluténmentes liszt)
(eredeti receptben 80 g BL55 fehérliszt)
10 g kókuszolaj
(eredeti receptben 10 g vaj)
2 tojás
2 g sütőpor (ezt tényleg ki kellett mérnem)
1 jó csipet só
(eredeti receptben 1 nagy csipet só)

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A csokoládét és a kókuszolajat felolvasztom. Egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverem, egy másik tálban a lisztet és a sütőport, meg a sót keverem össze, majd hozzáteszem a tojásos egyveleghez. Simára kevertem a masszát, majd hozzáöntöttem az olvasztott csokis keveréket, jó alaposan eldolgoztam. Picit hagytam hűlni, majd szilikonos sütőpapíros tepsire diónyi gombócokat szaggattam egymástól 5 cm távolságra és betettem sülni. A recept azt írta, hogy vizes kézzel kicsit el kell őket lappogatni, de én ezt elfelejtettem, mégis ilyen szépen ellapultak. Nem szabad sokáig sütni (légkeverés nélkül), 10-12 perc maximum, még akkor is, ha talán úgy néz ki, mintha még nem lenne megsülve, ha kihűltek lehet falatozni. A gyerekeimnek nagyon-nagyon ízlett, egy kirándulásra vittük magunkkal és egyszerre hármat-négyet is megettek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...