2014. április 23., szerda

Gluténmentes nutellás muffin

Gyors édes süteményre volt szükségem, mert piknikezni szerettünk volna a gyerekekkel a helyi parkban és még reggel el kellett készülnie. (A piknik nem sikerült túl jól, mert a középső gyerek belevetette magát a tóba, úgyhogy ott álltunk egy csuromvizes gyerekkel, akit meztelenre kellett vetkőztetni a 15 fokos tavaszban és még valahogy a hazaszállítását is meg kellett oldani, a két másik fiammal együtt, szóval nem volt egyszerű, sokkot kaptam :)) A célnak megfelelt, gyerekeknél nem lehet vele mellélőni, mert édes és krémes. Már a sütis dobozban várják a sorsukat, csak egy gyors fotóra futotta. Sok volt a tészta, összesen 18 kis sütemény készült.

Hozzávalók:
50 g rizsliszt
150 g cirokliszt
50 g Schar mix C
(szabadon variálható a lisztek összetétele, sztm kukorica és rizsliszt keverékével is működik, eredetileg abból akartam készíteni, de elfogyott a kukorica lisztem és későn vettem észre)
1 tojás
2 dl tej
4 evk nutella + a tetejére 12 szűk kiskanálnyi
120 g barna cukor
2 evk kókuszolaj olvasztva

A tojást a cukorral és az olajjal kikeverem (nem kell sokáig), belekanalaztam a nutellát, azzal is összekevertem. A liszteket, sót, sütőport összekevertem és a tejjel felváltva adagoltam a tojásos keverékhez, addig kevertem, míg egynemű lett. A tészta folyósan sűrű, kicsit nehéz volt pontosan adagolni a muffintepsibe, amit előzőleg kibéleltem muffinpapírral. A tetejükre még tettem egy-egy szűk kiskanál nutellát, ami sütés közben belesüllyedt. 180 fokon sütöttem 20-25 percet. 

Gluténmentes hamburger zsemle

A fiuk tegnap hamburgert rendeltek, ma egész nap itthon vannak, így elkészítettem nekik ebédre. Ez volt a LÉ gyerek zsömléje.
Szépen megkelt, a belseje is finom puha, foszlós volt, de hamburger zsemléhez illően töményebb, mint a normál.



Hozzávalók:
200 g Nutri free mix per pane
1/2 csomag száraz élesztő
(ha frisset használnál, akkor 1/4-e kell)
3 db kockacukor
125 g gm natúr joghurt
50 ml tej
2 dkg olvasztott vaj
1 kk só (ízlés szerint, lehet kevesebb)
1 tojás


Az élesztőt feloldjuk a langyos joghurtos tejben, amibe előzőleg a kockacukrokat is feloldottuk. A lisztet és sót tálba tesszük, ha kicsit felfutott, hozzáöntjük az élesztős keveréket, hozzáütjük a tojást és dagasztani kezdjük. Mikor egynemű a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat és fényes tésztát dagasztunk. Figyelem: a tészta lágy, szinte kenőcsös állagú, olajos-vajas kézzel formázható, a formáját a tepsiben megtartja, nem folyik szét és nem lapul el. Mindent mértem, nekem ennyi volt, de a tojás méretétől is függ, ha úgy érzitek, hogy túl lágy, adjatok hozzá még egy-egy evk lisztet. Többet ne nagyon, mert akkor kemény lehet.
4 zsömlét formáztam vajas kézzel és egy tepsire raktam, fél órát letakarva kelni hagytam. Mielőtt a sütőbe tettem volna, lekentem tojással és kettőt megszórtam szezámmaggal. 200 fokos nedves sütőben sült 25 percet. Félidőben még egyszer megkentem a tojással, hogy szép színe legyen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...