2009. október 3., szombat

Néhány, az elmúlt időszakban főzött étel

Erdőhorváti perec.
Recept itt.
Sajnos nekem nem sikerült. Mi Krisztiánnal nagyon szeretjük ezt a perecet, mikor egyszer egy évben eljutunk (már három éve nem voltunk) a mesterségek ünnepére a várba, akkor mindig vettünk, mert nekem volt Patakon egy erdőhorváti osztálytársam, ő néha hozott kóstolót. Tényleg, ez most jutott eszembe, a közösségi portálon esetleg megkérem, szerezzen nekem egy autentikus receptet. Nem kétlem, hogy a fentebbi helyen is autentikus a recept, de nekem egyszerűen puha, hatalmas perecek lettek. Egyrészt iszonyúan megkelltek, pedig az előírt élesztőmennyiséget tettem bele, és nem hogy feljöttek a víz színére, hanem le se szálltak. Szóval valami nem volt oké. Lehet, hogy a tej-tojás mentes változat jobb lenne. Azért elfogyott, az íze nem volt rossz, de nem erdőhorváti perec volt. Majd még kísérletezem.
Juhtúrós puliszka
Ezt sokszor ettük gyerekkoromban. Anya telemia sajtott tett akkoriban rá. Nagyon szerettük. Mivel Erdélyből hoztam jóféle juhtúrót és sós sajtot, és anyukám épp nálunk vendégeskedett, így elkészítettem az ő örömére is.
Az elkészítése egyszerű. Háromszoros vízben megfőzzük a kukoricadarát (sokféle puliszka recept van, én darából szoktam). A vízbe sót teszünk és főzzük, míg sűrű lesz. Utána kiolajozott tepsibe öntöttem, rászórtam a szalonnapörcöket, amit előszőleg húsos szalonnából kisütöttem és a sós sajtot ráreszeltem. Sütőben pirosra sütöttem, miután a tetejét tejföllel megpöttyöztem.
Sült zöldséges tészta
Valahol olvastam, talán Trinytinél, de már nem tudom. A zöldésgeket úgy válogattam össze, hogy mit tartalmaz a hűtő. Eszerint került bele: padlizsán, cukkini, kápia paprika, paradicsom.
A padlizsánt és a cukkinit külön-külön sütöttem meg, a cukkinit roppanósra a padlizsánt krémesre. Készítettem egy hagyma, fokhagyma, paradicsom alapot, beleszórtam a paprikát és megvártam míg eléggé szétfőztem a zöldésgeket. Utána összeöntöttem mindet és egyet rottyantottam rajta, majd al dentére főtt tészta és sajt volt a további hozzávaló.
Nem jellemző rám a túlzott pepecselés, de szeretem, ha a padlizsán nem gumis, és a hagyma nem ropog a fogam alatt, azért készítettem külön-külön a zöldségeket. A fűszere pedig csak só és bors volt. Szerintem nagyon finom lett, még Ábelnek is ízlett. Ő nagy kritikus.
Zöldséges fasírt
Ezt a szegény fasírtot alig tudtam megmenteni a fénykép kedvéért, azért árválkodik. Finom lett.
Maradék rizi-bizi, tojás, kevés sós sajt, kápia paprika, búzadara (elfelejtettem, hogy én ezt igazából zsemlemorzsával szoktam készíteni) és kevés panír (zsemlemorzsa) a tetejére. Bő olajban kisütni. Jó ízű fasírt lett.
Szilvalekváros bukta
A férjem imádja a kelt tésztákat. Szilvalekvárt anyukám tett el nekünk, nagyon finom. Kicsi buktákat csináltam, szépen megkeltek, tele is lett a tepsi és estére alig maradt öt darab. Igaz, kóstolót is vittem belőle.
A tészta a Horváth Ilonka nagybecsú szakácskövéből származik, semmi extra, vajas kelt tészta friss élesztővel.

A férjem főz

Szeptember 27.-én volt a szülinapom. A nagy csóróság miatt ajándékot nem kaptam, nem is vártam. Reggel azzal ébresztett a férjem, hogy boldog szülinapot kívánt és kifejezte, mennyire sajnálja, hogy így megöregedtem. Szóval jól indult a nap.
Egész nap így telt az idő. A srácok békések voltak és aranyosak. Krisztián egész nap főzött, és délutánra ilyen menüt rittyentett
Szallonnával tűzdelt csirkemell zöldségekkel sütve és tálalva, valamint petrezselymes burgonya.
A fiuk nélkül ettük meg. Nagyon-nagyon finom volt, vérré vált bennem. Sajnos nekem nem volt időm tortát sütni, alapanyagom se nagyon volt, úgyhogy én hoztam igazi cukrászdai krémest.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...