2012. december 16., vasárnap

Kölesropogós keksz - gluténmentesen

Sokszor készítettem már vendégségbe, vagy csak úgy a Trollanyunál megismert Zabropogóst. A recept nagyon egyszerű, szinte elronthatatlan és nem utolsó sorban nagyon finom. Viszont nem gluténmentes. Szerettem volna valami hasonlót összehozni, gluténmentes pelyhet használva, az alábbi recept így született. Nagyon finom volt, és még csak nem is drága gluténmentes lisztet használtam hozzá. Karácsonyra hangoltam, de lehet fűszerként gyömbért, vagy fahéjat is használni. Extrán ropogós, finom karácsonyi csemege lehet. 



Hozzávalók:
7,5 dkg margarin (Ráma)
1 dl kölespehely (Natura instant kölespehely - gluténmentes)
1 dl gluténmentes liszt (Naturbit)
pici só
1 dl barna cukor
2 evk méz
1/2 kk mézeskalács fűszer
1/2 kk sütőpor

A margarint megolvasztottam, belekevertem a cukrot és a mézet és addig kevergettem, míg a cukor valamennyire elolvadt. Addig kimértem a többi hozzávalót egy tálba és összekevertem. Hozzáöntöttem a margarinos-mézes keveréket és jól eldolgoztam. Egy ragacsos, összeálló, de némileg folyékony masszát kell kapni. Sütőpapíros tepsire adagoltam, de jó nagy (kb. 6-7 cm) távolságot hagyni kell, mert még terül, bár mikor beletettem is szétterült, sütés közben azonban lukacsosodik és még terül. 170 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb. 8 percet sütöttem. Figyelni kell, hogy ne égjen meg, mikor a közepe már lukacsosodik (pici lukacskák lesznek a keksz textúrájába, a zabropogósnál ilyen nincs, de ennél a könnyű kölespehelynél a tészta így viselkedik) ki is lehet venni. Hagyni kell kihűlni, utána nagyon ropogós és kicsit törékeny. Nekem összefolyt a massza, úgyhogy késsel adtam neki határokat, de az ízéből semmit nem vont le ez a tény.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...