2013. július 13., szombat

Gluténmentes omlós kakaós muffin

Egyik délutánra hirtelen gazdagabb lettem még két gyerekkel. Mivel az oviba szoktak alvás után uzsonnázni, úgy készültem, hogy nálunk is jó lenne. Az alvás persze elmaradt itthon, de mivel egy kislány is volt a társaságban, akivel amúgy nem ismerjük olyan jól egymást, gondoltam jó lesz közös programnak egy egyszerű muffin sütés. Viánál láttam meg nemrégen ezt az általa nagyon egyszerű és nagyon finom muffinként aposztrofált receptet, így ezt sütöttem meg. A gyerekek türelmetlenül várták, hogy megsüljön és csak az én cukorfüggő kisfiamnak nem ízlett, aki tényleg a lekvárt is porcukorral enné, ha hagynám, a többiek elégedetten majszolták uzsonnaként. 


Hozzávalók:
17 dkg puha vaj
2 egész tojás
13 dkg xillit (szerintem mehet bele több, mert nem lett édes egyáltalán)
1 zacskó vaníliás cukor
fél zacskó sütőpor
15 dkg gluténemtesn liszt (nálam Naturbit)
3 evőkanál házi meggylekvár (nálam ez volt itthon, ami folyékonyabb állagú)
5 dkg édesítetlen kakaópor (szerintem ez kicsit sok volt, legközelebb ebből kevesebbet tennék bele, és inkább csokicseppel gazdagítanám)

A nedves anyagokat összekevertem, majd hozzátettem a száraz anyagokat és alaposan elkevertem. A szokásos muffintésztánál sűrűbb lett, inkább vastag kenőcs állagú. 12 darabos muffinformába adagoltam, gyakorlatilag egy púpos evőkanállal, ami szinte teljesen megtöltötte a mélyedéseket, innen nőtt még meg. 

Gluténmentes Beiker - kenyér

A legtöbb lisztérzékenységgel küzdő családnak megvan a kedvenc kenyérreceptje, gondolom. Mivel én nagyon kísérletező kedvű vagyok, Ábel már rengetegféle kenyeret evett. Készülök, ahogy a gluténmentes palacsintákról is írta egy cikket, a gluténmentes és általam kipróbált péksüteményekről és kenyerekről. Szereztem a próbálgatás közben elégszer rossz tapasztalatot, de az alábbi recept a különösen jó tapasztalatokról szól. Beiker lisztet csak kiegészítésként tartottam eddig itthon (elég kevés helyen is lehet kapni) és kenyérsütésre többnyire Schar-t használtam. De mióta kipróbáltam ezt a receptet elképesztő mennyiségű Beiker liszt fogy :). Ez a kenyér hosszan puha, teljesen kenyérízű és állagú. Lehet bele keverni sokmindent, én is szoktam, pl: lenmaglisztet (egy evk), magokat összetörve vagy egyben, máklisztet (egy evk) - ettől sötétbarna színe lesz, de az állagán nem változtat. Tapasztalatom szerint talán 10 ml vízzel többet vesz fel, de volt, hogy nem adtam hozzá többet, mint amennyit a recept írt és úgy is jó lett. Az alapváltozatot fényképeztem le.


Hozzávalók
250 g Beiker liszt
250 ml tej és víz keveréke
2 evk burgonyapehely
20 g élesztő
1 kockacukor
2 evk olaj
1 kiskanál só
1 kiskanál Fiber Husk
2 evk napraforgó mag (vagy bármi) a tetejére

A langyos tejes vízben feloldom az élesztőt és a kockacukrot. A lisztet, sót, Fiber Huskot, burgonyapelyhet egy tálba mérem és összekeverem. Beleöntöm az élesztős keveréket, hozzámérem a két evőkanál olajat és alaposan összedolgozom. Kis méretű kenyérsütő tepsibe adagolom (evőkanállal, mert a massza sűrű, kenőcsös állagú), amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. A tetejét egy evk olajjal elsimítom, megszórom a magokkal és hagyom kelni fél-háromnegyed órát, amíg láthatóan megnő. Mikor a tepsibe kanalazom, akkor kb. a tepsi feléig ér a massza. Mikor már majdnem a tetejéig ér, akkor szoktam betenni az előmelegített 180 fokos (alsó-felső sütés) sütőbe. Kb. 3/4 órát sül, de kellhet a tűpróba.
Ha kipróbáljátok, sok sikert hozzá, és remélem nektek is annyira be fog válni, mint nekünk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...