2011. december 28., szerda

Csokis lisztmentes puszedli (gluténmentes)

Megint a régi újságok átnézéséből nyertem ezt a finom és praktikus kis süteményreceptet. Mivel egyáltalán nem kell bele liszt, szerintem akár diétásnak is minősülhet (főleg, ha cukor helyett fruktózt és édesítőt használunk). Már kétszer elkészítettem, és mindkétszer nagy sikere volt, nem csak Ábelnél, még úgy is, hogy az első adag olyan lett, mint a fasírt (külsőre), mert elspóroltam a porcukorba forgatást és túl nagy tűzön sütöttem, így nem is nőttek meg. Akkor el is neveztük fasírtsütinek, úgyhogy a családban ez a "beceneve". 


Hozzávalók:
10 dkg dió
10 dkg étcsoki (Tibi)
3 tojás sárgája
25 dkg kókuszreszelék
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
1 kk fajéj
Vaníliás porcukor  a forgatáshoz.

A csokit megolvasztom, a diót megdarálom. A tojás sárgáját kikeverem a csokival és cukor felével, majd beleöntöm a kókuszt és a diót. A fehérjéket közben pici sóval és a cukor felével  és a fajéjjal felverem. A csokis masszához keverem óvatosan, míg egynemű lesz. Egy órára hűtőbe teszem a masszát. Utána a sütőt előmelegítem 160 fokra, és a masszából apró golyókat formázok, kb. dió nagyságúakat és az előre vaníliaporral összekevert porcukorba forgatom, hogy minden részét érje. Sütőpapíros tepsire rakosgatom és lassú tűznél sütöm. A teteje megrepedezik belül nagyon finom puha lesz. Érdemes kipróbálni nem gluténmentesen táplálkozóknak is!

Mogyorós mézeskalács keksz

Egy buliba készítettem ezt az egészséges kis kekszet, amit, ünnepi buli lévén, karácsonyira hangoltam. 


Hozzávalók:

20 dkg vaj vagy margarin
16 dkg lágy zabpehely
16 dkg rétesliszt
8 dkg finomliszt
1 tojás
15 dkg nádcukor
1-2 kk mézeskalács fűszer (Ezeregy fűszerbolt - Mammut)
10 dkg mogyoró töltelék (ez egy előre ízesített töltelék, Aldis, amit krémként lehet kikeverni, én most szárazon használtam. Figyelni kell, mert ebben eleve van cukor, nehogy túl édes legyen végül a sütemény)
1/2 tk szódabikarbóna
1,5-2 tk sütőpor

A vajat kikavartam a cukorral és a tojással, beletettem a fűszert is. A száraz anyagokat összekevertem (lisztek, zabpehely, szódabikarbóna, sütőpor) és a vajas masszához adtam. Egyneművé keverem. Elég lágy lett a massza, mert kicsit megmelegedett a sok gyúrástól, Fóliára tettem és kb. 4 cm átmérőjű rudat formáztam belőle Ezt mélyhűtőbe tettem úgy egy órára. Utána kivettem, 0,,5 cm-re felszeleteltem és sütőpapíros tepsire rakosgattam egymástól picit távolabb és 180 fokon rövid ideig sütöttem (kb. 15-20 perc, figyelni kell, ne égjen meg).
Amikor kihűlt csokival megdíszítettem (étcsoki +olaj felolvaszt és akár kiskanállal, akár habtölcsérrel díszíthetjük).

Nagyon finom kis kekszek lettek. A mézeskalács íz csak finoman érződik, és nagyon ropogósak. Igazi rágcsálós falatok. Hamar el is fogyott.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...