2012. január 2., hétfő

Sajtos-tejszínes csicsókasült

Viszonylag folyamatos a csicsókaellátás Martonvásáron a havonta megrendezésre kerülő vásár jóvoltából.  Mi, mint akik nem bírnak csicsóka nélkül élni, minden hétvégén veszünk legalább egy kilót, aztán töröm a fejem, hogy hogyan tegyem a család számára ehetővé.
Most ilyen lett.

Hozzávalók:
1 kg csicsóka
0,5 dcl olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
2,5 dcl főzőtejszín

A csicsókát úgy két órán keresztül áztatom vízben úgy, hogy a kisebb gumókat, ami alatt megbújik a föld, letöröm róla. Utána viszonylag könnyű megdörzsölni folyó víz alatt egy szivaccsal. Felkarikázom viszonylag vékonyan és egy tepsibe terítem. Ráöntöm az olíva olajat és ráreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és kézzel jól összekeverem. Majd ráöntöm a tejszínt és lefedve párolni kezdem 180 fokos sütőben. Fél óra párolás után kiveszem, megkeverem, rászórom a sajtot és utána már nem fedem be. Addig sütöm, míg a tetején pirulni kezd a sajt. 
Finom vega fogás, én kölest főztem hozzá, az volt a körete. Hiába az igyekezet, mind én ettem meg. A család bizalmatlan volt a krémes, ízletes, de tagadhatatlanul nem túl jól kinéző csicsókával szemben (a szürkés csicsóka lássuk be, sehogy se mutat).

Low Carb Master Mix-es zabpehely kenyér

Már volt zabpehelykenyér a blogon, és azóta az első alkalom óta rendszeresen elkészítem. Bármennyire is diétás, a családnak nagyon ízlett, sokszor hiába van másféle kenyér is itthon, Farkasapa is inkább ezt választja a "finom" fehér kenyér helyett.
Tökéletes választás, ha az ember lánya diétás kenyeret szeretne fogyasztani. 5 napig (számoltam, mert kitartott) ettem és az utolsó napon is finom volt. Az elkészítése nagyon egyszerű, és viszonylag gyors is (na jó, keleszteni azért kell). 

Most úgy készítettem el,  hogy teljes kiőrlésű liszt helyett Norbi-féle Low Carb Master Mix-el készítettem el. Jelentem, tökéletesen működik és az egyik legfinomabb variáció lett, talán még jobb is, mint a teljes kiőrlésűvel. Próbáljátok ki bátran!
Receptet most nem írok, mert a bejegyzés elején a linken megtalálható. 
A fényképért bocs, mint mindig, most is kapkodva, reggel a kávé és a reggeli között készült.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...