2013. július 28., vasárnap

Gluténmentes pihe-puha zsömle

Az utóbbi időben ez lett az egyik legfinomabb zsömlekísérletem. Mivel többnyire a kenyérsütésre két fajta lisztet használok, a Schar Mix B-t és a Beikert, most is ezekkel készült, és annyira jól sikerült darab, hogy muszáj megosztanom. Valószínűleg megvannak a bevált kenyér és zsömle receptjeitek. Én sokat szoktam kísérletezni, és nem használok receptet, mert tudom, milyennek kell lennie a tésztának, és úgy adagolom a víz és liszt arányát, akkor is, ha a végén még módosítani kell.

Hozzávalók:
200 g Beiker liszt
100 g Schar mix B
2 evk kruplipehely
1 mokkáskanál Fiber Husk
1 kk só
2 evk olaj
20 g friss Budafoki élesztő
3 dl víz
1 kk barna cukor

Az élesztőt elmorzsolom a cukros vízben. A liszteket, sót, Fiber Husk-ot, krumplipelyhet egy tálban összekeverem. A liszt közepébe öntöm az élesztős vizet és egy fakanállal/szilikonos keverőlapáttal igyekszem csomómentesre keverni. Hozzáadom a két kanál olajat és azzal is keverem még. Nem dagasztom, vagy ilyesmi, csak jól összekeverem. A tészta nagyon sűrű, kenőcsös állagú, kizárólag vizes kézzel formázható.
Vizes kézzel zsömléket gömbölyítek és sütőpapíros tepsire rakosgatom. 8 db lett ebből a mennyiségből. Megkenem olajjal a tetejét és lefedem fóliával. Fél órát hagyom kelni (mivel nagyon meleg volt, hamar nőtt), közben a sütőt előmelegítem 200 fokra és teszek a sütő aljába egy tálat vízzel. Mikor meleg a sütő beteszem a zsömléket és addig sütöm, míg halványan megbarnul a teteje. Nem szabad túlsütni, szerintem, mert akkor kemény lehet a héja. Így nagyon puha maradt, meg is nőtt, át is sült. Ábel nagyon-nagyon örült neki.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...