2011. június 12., vasárnap

Hajdinás -kakaós palacsinta édes túróval

Az én gyerekeim se vetik meg a palacsintát, de az nálunk mindig elég sok macerát jelent az elkészítése. Ábelnek ugye külön kell keverni és sütni, és néha rosszul sikerül. Most épp finom lett, de ha nem írom fel, melyik liszttel milyen, legközelebbre elfelejtem. A magunkéba hajdinaliszttel gazdagítottam a tésztát, ill Magdi nyomán kakaóval. Finom, puha palacsinták lettek. A képen sajnosn nem látszik (késő este volt, lámpa alatt fényképezgettem), hogy milyen szép, csokiszínűek a palacsinták.Itt már tepsibe rétegezve várják a sütést. Édes mazsolás túróval töltöttem meg őket, amihez nem használtam tojást, csak vaníliát, mazsolát, barna cukort és túrót..A tepsiben megkentem tejföllel vékonyan és megöntöztem csokiöntettel. 
Nagyon finom volt.

Tex-mex házi tortillával

Egy reggel arra ébredtem, hogy nagyon ennék tortillába göngyölt babos - kukoricás krémet, tejföllel és salátával.
Más el sem tudja képzelni reggel, hogy ételre gondoljon, nekem meg csak ilyenek jár a fejem, mert reggel és minden (délutáni) alvás után iszonyú éhes vagyok. Nem tudom, hogy ez örökölhető -e, de apukám, sőt az ő apja is ilyen volt. Legendák keringtek a családban arról, hogy a nagyapám (akit én nem is ismerhettem) egyszer  mosogató levet itta meg, mert túlságosan álmos volt, de farkaséhes, ezért a tálból a szájába döntötte. Én mindig kétkedve hallgattam ezt a legendát, de tény, hogy apukám, aki soha nem ette meg a süteményeket, mikor délutáni alvásából felkelt, megevett mindent, amit a konyhaasztalon hagytunk. Egyszerűen nem is nézte mit töm a szájába, csak lapátolt mindent befelé.
Nálam azért ennyire nem súlyos a helyzet (remélem), de az is tény, hogy reggel alig várom, hogy a kávé mellé ehessek néhány falatot.


Ezért fordulhatott elő, hogy ezzel a recepttel ébredtem.
Most hétvégén végre volt elég időm a tortilla sütéssel pepecselni, így belevágtam.
Hát, csak erős idegzetűeknek ajánlom. Miért is? Lehet, hogy rossz helyről vettem a tortilla receptjét, de nagyon szenvedtem vele. Összeállt, de olyan erősen ragadt a nyújtás során, hogy még annyi lisztet rápazaroltam, mint amennyi a tésztájába került. Tapasztalatom szerint (egyszer-kétszer már vállalkoztam a tortilla sütésre) vigyázni kell, hogy nehogy kiszáradjon, mert arra gyorsan hajlamos.
Akkor a recept:
18,5 dkg fehér liszt átszitállva
15 dkg kukorica liszt átszitálva
2,5 ml meleg víz
Tulajdonképpen ennyi hozzávalóval kell rugalmas, nem lágy tésztát gyúrni, a recept szerint késsel. Én inkább a robotgépem spirálját ill. a kezemet használtam. Állítólag 3 percig kell gyúrni lisztezett felületen, de én mikor szép sima volt a tészta, abbahagytam. 16 részre osztottam, letakartam folpackal és felmelegítettem a palacsinta sütőt szárazon. Ahogy egy gombócot kerek, vékony lappá nyújtottam, leráztam róla a lisztet és beletettem a forró palacsintasütőbe. Kb. 1-1 perc mindkét oldala, de lehet, hogy kevesebb. Mikor szépen pirul, átfordítom. Utána egy tálra raktam és letakartam egy tiszta konyhakendővel, mert mikor megsül elég kemény, de ahhoz, hogy feltekerjem, puhának kell lennie.
A kence:
egy babkonzerv
egy kukorica konzerv
2 evk csípős ajvár (Aldiis Lommé - szerintem nagyon finom)
2 evk paradicsompüré
1 kk mexikói fűszer by Max
egy fej hagyma
ízlés szerint só
Minden mehet a turmixba. Krémnek is finom, el tudom képzelni kenyérre kenve is.
Előkészítettem mindent.
Tejföl - krém - saláta levelek - tortilla
Mehetett a tekercselés. Nem volt könnyű, mert kicsit tört a tortilla. Legközelebb biztos, hogy kipróbálok más receptet rá.
A gyerekeknek persze nem kellett, pedig Ábel kedvéért (bár előre tudtam, hogy nem számíthatok rá) készítettem gluténmentes változatot, ami 4 tortillára volt elég. Ennek is leírom a receptjét. Csodák - csodája, ezt valahogy jobban sikerült, nem volt olyan rossz dolgozni a tésztával.
48 dkg Shar mix B átszitálva
33 dkg kukorica liszt átszitálva
100 ml meleg víz, ill, annyi, amennyivel gyúrható a tészta
Ábel csokikrémmel meglocsolva ette, de nem bántam. Végül is semleges ízű, bármivel lehet tölteni.

Cukormentes bazsalikomos limonádé

Farkasapa is át szokta olvasni a főzős magazinjaimat, bár mostanában csak egyet veszek meg általában, a Nők lapja konyhát. Elégedett vagyok vele, színvonalas szép és követhető. Vannak benne különleges és vannak benne egyszerűen elkészíthető receptek.
A férjem megkívánta Vrábel Krisztina által közzétett bazsalikomos limonádét és ma, mikor vásárolni voltunk, célzottan haladt, vett lime-ot, bazsalikomot és jó sok citromot.
A recept egyszerű:
A cukorral (150 g) és a vízzel (250 ml) szirupot főzünk. Belefacsarjuk a citromok és lime-ok levét (4 citrom és 2 lime), majd beletesszük a bazsalikomot és beleturmixolunk kicsit. Felöntjük ízlés szerint vízzel és behűtjük.
Eszméletlen finom volt, meg kellett ismét állapítanom, hogy Farkasapának nagyon jó az ízlése.

Mivel most abban a kivételes helyzetben vagyok, hogy van Steviám, ezért azzal is készítettem egy adagot.  200 ml víz, 2 kiskanál Stevia por, 2 citrom és egy lime ment bele, ill. 4 bazsalikom levél. A turmixolásnál szinte tejszerű lett a víz, de csak hab volt, ahogy állt, letisztult.
Nem olyan íze volt, mint a cukorral készültnek, de nagyon finom volt. Kevésbé markánsan édes, mintha  a nyelvemen szétáradt volna az édes íz, mikor lenyeltem a limonádét.
Láthatóan a gyerekeknek is ízlett, pedig nem gondoltam volna, hogy a bazsalikom így bejön nekik.

Sült eper Steviaval

Már nagyon régóta vágytam rá, hogy kipróbáljam a Steviát. Most lehetőséget kaptam rá a Provitamin.hu jóvoltából. Nagyon örültem neki.
Ráadásul ölembe pottyant (na jó, térítés ellenében, de nagyon-nagyon olcsón) öt kg eper. Adta magát a feladat, hogy eperlekvárt készítsek cukor nélkül. Annál is inkább, mert a szomszédasszonyom által áthozott egy üveg lekvár, amit frissen főzött, még azon melegében el is fogyott. Ez azt mutatta, hogy a család ki van éhezve a házi főzésű eperlekvárra. 
Infrastruktuálisan nem vagyok berendezkedve lekvárfőzésre, értsd. nincs 10 literes fazekam, üvegeim, befőzőporaim stb. Ezért tettem lépéseket. Mivel a szomszédasszony dzsemfix-et használt és mivel más tapasztalatot nem szereztem, én is azt vettem. Az öt kg epernek elég volt az 5 literes lábasom is és sikerült nagy nehezen felkergetnem a padlásra Farkasapát, aki oda nem nagyon szereti betenni a lábát, ki tudja miért, és lehozattam vele 5 db üveget, amik már tavaly nyár óta ott porosodtak  Gondolom anyukám gyűjtötte nekem őket, mert ő szeret gyűjtögetni, mi mindig elvisszük az üvegeinket a szelektív gyűjtőbe. Most viszont nagyon örültem, hogy ez az 5 db literes borkán valahogy megőrződött. 
Szóval, a dzsemfix hátoldalán talált recept alapján, normál cukorral megfőztem 3 kg epret, amit a családnak szántam. Bevallom egy ekkora adagba nem mertem használni a Steviát, amit még nem ismerek, ezért úgy döntöttem, majd magamnak főzök alternatív módszerekkel. 

A képen a magamnak készített sült eper látszik, aminek az öttletét innen vettem, a Steviát pedig a már említett Provitamin.hu-tól kaptam. Most a folyékony Steviát használtam. Ez egy üvegcse sötétzöld folyadék, ami  gyorsan feloldódik. Érdemes kipróbálni limonádéba is.
Egy zománcos tepsibe öntöttem kb. egy kg epret, a nagyobbakat feleztem és rácsepegtettem 10 csepp Fluid Steviát. 108 fokon sütöttem kb. 45 percet. Mikor már úgy láttam, kész, leöntöttem a levét az epret egy üvegbe kanalaztam. A levét besűrítettem egy evk tortazselével és ráöntöttem az eperre. Jól összeráztam, lezártam és hagytam kihűlni. Reggel már ezzel ettem a kalácsot. 
Tudok élni, mi?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...