2013. június 9., vasárnap

Gluténmentes gyors szendvicssütős kenyér


Sokszor készítettem, mert velünk sajnos gyakran előfordul, hogy elfogy itthon a gluténmentes kenyér, péksütemény. Vacsorára, reggelire kiváló és gyors megoldás egy ilyen szendvicssütős kenyérke egy pohár teával, kakaóval. A fiuk nagyon szeretik, mert frissen elképesztően ropogós és tényleg nagyon ízletes. Ez sós változat, bár kinézetre gofri, de nem az, hanem egy szelet tartalmas kenyér. Bármilyen maggal, liszttel dúsítható, nekem eddig nem sikerült elrontani, bár ne mindig tartottam be a lentebbi arányokat. 


Hozzávalók:
4 púpozott evk olcsóbb gluténmentes liszt
(nálunk legtöbbször Femini kenyérliszt)
2 púpozott evk rizsliszt
1 mokkáskanál száraz élesztőpor
só ízlés szerint
2 evk napraforgómag
5 dkg sajt reszelve
5 dkg sonka kockázva
annyi folyadék, amennyivel kenőcsös állagú, sűrűn folyós tésztát tudunk keverni

Ehhez még a robotgépet sem szoktam elővenni. Mindent egy tálba mérek és gyors mozdulatokkal, lassanként adagolva a folyadékot, összekeverek. Hagyom pihenni 10-15 percet meleg helyen és már süthető is. A szendvics- vagy gofrisütő mélyedéseit alaposan kiolajaozom, úgy merem bele a tésztát. Nem szabad emelgetni, hogy nem váljon szét, de ha kész, gyönyörűen kiemelhető, nem kell félni tőle.

Tipp: lehet párizsit, virslit apróra kockázva bele tenni (nem túl egészséges, de mit csináljak, ha a gyerekek ezt szeretik a legjobban), markánsabb ízű sajttal is finom lehet, a fűszerezése is lehet változatos, vagy a magkeverék, amit beleszórunk.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...