2013. július 20., szombat

Sárgabarackos tarte tatin

Sajnos nagyon szeretem a tarte tatin féle süteményeket. Készült már almás, szilvás és most barackos. Ez az a fajta sütemény, amit nagyon nehéz reformosítani, mert pont attól finom, hogy sok benne a vaj és a cukor. Ez sem alakbarát verzió, aki nem akar hízni, annak egyáltalán nem ajánlom. Viszont hihetetlenül finom. Bár nekem már kicsit túl édes volt, mivel elszoktam a normál cukortól. Ehhez barna cukrot használtam, ezért minimális mennyiséget ettem belőle. Viszont igazán finom karamellt csak valódi cukorral lehet tapasztalataim szerint készíteni. A tészta most omlós, méghozzá Piszke receptje alapján, mert a sok-sok kipróbált tarte tatin verzióból ez ízlett nekem a legjobban. 
Pikk-pakk megvan egyébként, nálunk a lecsó utáni desszertnek készült egyik hétköznap este vacsorára.



Hozzávalók:
A tésztához:
17 liszt
8 dkg vaj
1 csapott ek. cukor
6 ek. tejszín
1 kk. vaníliakivonat
a "feltéthez":
kb. 10-12 db barack
3 evk barna cukor
5 g vaj

A tésztát, minden hozzávalót a késes robotgép tartályába öntve, összedolgozom és fóliába csomagolva egy órára hűtőbe teszem. 
A barackokat elfelezem, a cukrot a vajjal összeolvasztom, nekem még csak nem is lett folyós, mikor megéreztem a karamell illatot már el is zártam alatta a tüzet és átkanalaztam egy piteforma aljába, szépen elegyengettem. Kiraktam a barackokkal, úgy, hogy a karamell felé a az belsejük nézzen. A tésztát kinyújtottam nagyjából a piteforma méretére és ráhelyeztem a barackokra. Megszurkáltam és 180 fokon addig sütöttem, míg a teteje megbarnult. Eszméletlen finom volt egy-egy gombóc vaníliafagyival. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...