2012. április 9., hétfő

Húsvéti gluténmentes és diabetikus torta

Elég régóta készítek süteményeket, de valahogy eddig az igazi torta kimaradt. Persze készítettem sütés nélküli túró- és joghurttortákat, máktortát, sőt még svéd mandula torát is, de igazi, lapokból álló díszített torát még soha. Ez a gluténmentes torta Húsvétra készült, mert a családi találkozóra szerettem volna vinni valami krémes süteményt, amit az én kisfiam is nyugodtan ehet. Az ilyen ünnepek mindig megviselnek kicsit, mert ha kekszet készítek, akkor biztos a krémesre fáj a foga, ami persze nem GM módra készült. Ha krémest viszek biztosan muffint vagy kekszet akar enni, mint a többiek és persze pont nincs GM holmi kéznél. Ez most  szerencsére mindenkinek bejött, nagyon-nagyon ízlett Ábelnek és Áronnak is. Nézzétek el nekem, hogy nem olyan szép, és a tojások se egészen annak néznek ki (:)), de hát az első próbálkozás, ugye..., a recept viszont jó és működik és finom, ha esetleg ki akartok próbálni egy egyszerű tortát. Egyébként egy régebbi Nők Lapja Konyhából vettem a receptet, csak sokmindenben módosítottam. Pl. cukor mennyiségét feleztem és fruktózzal készítettem, a liszt mennyiségét levettem kicsit és GM-re cseréltem, és a krémhez nem használtam vajat, csak mascarponét. Az eredeti receptben narancslével öntözi meg a tésztát, szerintem nagyon finom lehet úgy, nálunk Ábel utálja a narancs ízét, így nem mertem beletenni, de szerintem ezzel lehet kísérletezni.




Hozzávalók:
Tésztához:
6 tojás
100 g fruktóz
pici só
50 g csokoládé
1 evk kakaópor
100 g GM liszt (nálam Schar mix B)
Krémhez:
500 g mascarpone
150 g fruktóz
1 evk édesítő
1 evk friss citromlé
Tetejére:
200 g marcipán
50 g csokoládé megolvasztva
1 evk kakaópor
szükség esetén 1-2 evk víz
a nyújtáshoz porcukor

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral keményre vertem, belekevertem a tojások sárgáját, majd beleszitáltam a kakaóval elkevert lisztet és belecsorgattam a megolvasztott csokit. Szépen elkevertem és az előmelegített 180 fokos sütőbe toltam, majd mikor megemelkedett levettem a lángot 160 fokra és tűpróbáig sütöttem. Mikor kihűlt három lapra vágtam egy fűrészes késsel (na ettől kicsi féltem, de a tészta elég tömör lett, így nem volt vele gond).

A krém egyszerű, csak össze kellett keverni a hozzávalókat.

A tetejéhez a marcipánt lereszeltem, hozzáadtam az olvasztott csokit, a kakaóport (nekem víz nem kellett bele, elég puha volt az Aldis marcipán, de az eredeti receptben szerepelt, gondolom marcipántól függ) és szépen összegyúrtam. Mikor a lapokat összeállítottam a krémmel, akkor kinyújtottam torta méretűre és ráfektettem a tetejére, a leeső darabokból meg csokitojáshoz hasonló kis formákat gyúrtam. Na jó, sajnos másra is lehetett asszociálni ezzel kapcsolatban, de hát majd legközelebb több színre színezem a marcipánt.

A torta összeállítása egyszerű volt. A lapokat megkentem a krémmel, összelőttem, a tetejére tettem a marcipánt, díszítettem és egy kevés krémmel az oldalát is bekentem.

Jó étvágyat!

Török vöröslencse leves

Egy egyszerű és finom leves. Sokféle recept van fenn a neten, nekünk ez vált be, ez ízlik a legjobban. Farkasapa nagy rajongója a török konyhának, ezért ez a leves nem először készült nálunk, viszont most először a fiuk is megették. Komolyan: lélegzetvisszafojtva szoktam ilyenkor várni, hogy mit szólnak hozzá: tovább kanalaznak, vagy azt mondják: "Anya, ez a leves nem jó!". Ha ez elhangzik, akkor tudom, hogy ezt a levesreceptet is kihúzhatom a repertoárból. Szerencsére most nem ez történt, hanem kanalazgatták buzgón GM pirított kenyérkockákkal.


Hozzávalók:
1 csésze vöröslencse
0,5 csésze rizs
fél fej hagyma
2 kk bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1,5 l húsleves
4 száll friss menta
egy nagyobb Aranyfácán sűrített paradicsom
egy evk olíva olaj
só, bors

Az apróra vágott hagymát dinsztelni kezdtem az olajon, majd mikor már puhának tűnt, beletettem az összenyomott fokhagyma gerezdet is. Utána rögtön a fűszereket és a paradicsomot. Hagyom egyet rottyani és hozzáöntöm a húslevest, majd beleteszem a rizst és a lencsét. Kicsire veszem a lángot és főzöm, amíg a lencse és rizs megfő, majd alaposan elturmixolom. Ez nálunk fontos, mert a fiuk a darabos krémleveseket nem szeretik, és így a fűszereket se látják, mert ha valami zöld van a levesbe, az is heves ellenkezést vált ki belőlük. Nagyon finom, laktató, fűszeres leves lett.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...