2011. április 23., szombat

Budakeszi Vadaspark - szuper kis szombati program

Szombat reggel, konstatálva, hogy gyönyörű az idő, és eldöntve, hogy ma az egész napot szeretnénk kint tölteni, megbeszéltük Farkasapával és a srácokkal, hogy a Budakeszi Vadasparkba megyünk. Reméltük, hogy nincsenek sokan, fel is bátorodtunk, mikor láttuk a kígyózó sort a Pestről kifelé vezető autópályán. Tényleg nem voltak sokan, délelőtt fél 11-kor, aztán rohamosan változott a helyzet. A bejáratnál fényképet is készítettek rólunk, amit később megvehettünk. Mivel a Föld Napja rendezvény volt, kint voltak patchwork vásárosok, volt sokféle kézműves foglalkozás, persze az minket nem érdekelt, de így is jó programnak ígérkezett.
Tanúságul néhány kép.









A fiuk is és mi is nagyon élveztük a szabadban a sétát. Rohangáltak fejvesztve, de itt szabad, nem is szóltunk rájuk. Minden érdekelte őket, most amúgy is "állatos" korszakukat élik, állandóan ez a téma.
Ábel négykézláb mászott a padlón (ezzel hosszan el tud szórakozni), tegnap vadmacska volt, meg házi, felváltva, hogy hozta a szükség, ma meg fekete medve, aki jobban ragadozó, és Afrikában, barlangban lakik.
De a kedvencek továbbra is a bálnák, akik ugrálnak a kútba és a traktort is meg tudják enni egyben.

Kókuszos mini muffin (gluténmentesen)

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető édesség. Ajánlom rohanó anyukáknak, akik szeretnének valami "egészséges" rágcsálnivalót adni a srácaiknak. Azt hiszem a Nosalty-n találtam, de már nem tudom, sajnos.
Mivel  a héten kaptam ezt a remek kis muffintepsit, ezzel a süteménnyel avattam fel.

Hozzávalók:
14 dkg liszt (nálam gluténmentes)
14 dkg kókuszreszelék
1 tojás
1 doboz natúr joghurt
100 g porcukor
5 dkg vaj (olvasztva)
fél cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor

A muffnnál szokásos módon járunk el. Nedves és száraz anyagokat külön - külön készítjük el, majd gyorsan összekeverjük. Közben már a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A muffintepsit előkészítjük (én kikentem olajjal a mélyedéseket, mert nem volt ilyen kis méretű kapszlim, de normálban is lehet sütni, természetesen) és belekanalazzuk a tésztát.
Hamar elpusztították a fiuk, bár kicsit folytós lett, szerintem a gluténmentes liszt miatt. A zsíradék mennyiséget lehet szerintem növelni még.

Vega májkrém


Nos, belátom, hogy a fényképen nem valami gyönyörű, de egyszerűen elkészíthető, finom krém szendvicsbe.
A receptet a mostanában egyre gyakrabban látogatott, igényes vegetáriánus Magdi blogján olvastam. Nála gyönyörűek a képek, érdemes megnézni, szerintem csodásan bánik a fűszerekkel. Nem különlegességeket főz, hanem hétköznapi ételeket vegán módon. Sokat tanulok tőle, ezúton is köszönöm.
Általában minden háztartásban alapból megvan minden hozzávaló, ami ehhez kell, ezért érdemes kipróbálni.
A recepten csak annyit változtattam, hogy dióm nem volt, ezért török mogyorót tettem bele és nem volt finomra darálva, kicsit darabosabb maradt, ezzel is finom volt, de szerintem is jobb lehet dióval. A fűszerekkel igény szerint bántam, kóstolgattam és úgy pakolgattam bele.

Ropogós, rövid kelesztésű ciabatta


Már sokszor sütöttem bagetett, vagy ciabattát, úgy, hogy egész éjszaka kelt a tészta hűvös helyen, és azt gondolom, hogy nincs párja. Megláttam ezt a receptet, már sajnos nem tudom, hogy hol, és mivel épp nem volt kenyerünk estére, gondoltam kipróbálom. 
Olyan finom nem lett mint a hosszú kelesztésű, de frissen nagyon is jó volt. Farkasapa erősen megszidott, mert épp tornából jött haza késő este, én meg ezzel és vega májkrémmel vártam, így a tornája lehet, hogy hatástalanná lett.

Hozzávalók:
4 csésze sima liszt (én fele-fele arányban használtam BL80-as és BL55-ös lisztet)
2 csésze langyos víz
2 evk olaj
1-1 kk cukor és só
1,5-2 dkg élesztő
A cukros vízben felolvasztottam az élesztőt, a liszthez hozzáadtam a sót és az olajat, majd géppel összekevertem az élesztős keverékkel és a többi vízzel. Erőt vettem magamon és nem kevertem simára, kicsit aggasztott a dolog, de az eredeti receptben ez volt.
Egy órát kelt. Szépen megnőtt, nem hittem volna, a kevés élesztő miatt, de működött. 
Kicsit nedvesebb, ciabatta jellegű a tészta, ezért alatta liszteztem a deszkát, mikor kiborítottam. Felvágtam és ciabattára  formáztam. Sütőpapíros tepsire rakosgattam, begyújtottam a sütőt 200 fokra és elkészítettem a tetejére valót.
4 kanál kukoricaliszt, 0,5 dcl meleg víz, csipet cukor, csipet élesztő (nekem már friss nem volt itthon, ezét tényleg egy csipet száraz került bele). Tejföl sűrűségűre kevertem és mielőtt a zsemlék mentek volna a sütőbe, megkentem a tetejüket. Kettőt kihagytam, gondoltam megnézem milyen lesz enélkül. 
Mindkét változat finom lett. Két napra rá, már kicsit száraz volt, de másnap még vega májkrémes szendvicsnek elkészítve, paprikával, kitűnő.

Zsírral készült sajtos rúd

Sokféle sajtos rúd recept kering a neten és sok ilyen receptet ismerek én magam is, néha nehéz is választani, hogy most melyiket is készítsem el. Húsvét előtt olvastam itt egyet, amit rögtön megkívúntam és amihez épp zsír kell. Mivel egyszer vettem egy vaj méretű sertészsírt, gondolván, hogy valami sütibe majd jó lesz, és már a megavasodás felé közeledett, ezt a receptet választottam. Gluténmentes lisztet használtam hozzá, hogy Ábel is ehesse, mert szereti a sajtos rudat, nagyon. Egyszerű elkészíteni és az egy éjszaka pihentetés után gyorsan megvan, csak előre kell tervezni, ha másnap ezt szeretnénk sütni. Az eredeti recept szerint elég minimum három óra a hűtőben, de én az ilyen jellegű sütiknél azt tapasztaltam, hogy nem árt az egy éjszaka pihentetés. Finom lett, de gyanítom, normál liszttel még jobb lett volna.
Hozzávalók (én az eredeti recepthez képest fél adagot sütöttem, mert kísérleti jelleggel készült)
20 dkg liszt
10 dkg zsír
2 evk tejföl
5 dkg sajt a tésztájába
1 csapott kk só (ízlés szerint)
A tetejére:
1 tojás
5 dkg sajt (szerintem érdemes más sajttal is készíteni, nem csak a trapista jó, pl. füstölt sajt)

A lisztet + só+ sajt keveréket elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadva a két kanál tejfölt sima tésztává gyúrjuk. Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, majd egy órát szobahőmérsékleten. Nyújtjuk, úgy 0,5 cm vastagságúra és megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, majd dereje metszővel felvágjuk 1 cm-s csíkokká. Tepsire tesszük (sütőpapír) és 180 fokon sütjük. Én úgy tapasztaltam, hogy nagyon gyorsan sül, nem érdemes hosszú időre lefoglalni közben magunkat.

Banános-mogyorós muffin gluténmentesen

Sajnos fényképezni elfelejtettem, aztán meg elfogyott, elég gyorsan. De higgyétek el, finom volt.
Az eredeti recept a Főzzünk örömmel kiadványból származik. Négy tojás helyett én csak kettőt tettem és egy joghurttal kiegészítettem a hozzávalók körét, csökkentettem a cukormennyiséget, majdnem a felére, viszont megszórtam a tetejét barna cukorral. Egészében finom lett, de nem túl édes (ahogy az összes többi sütim is).
Hozzávalók:
120 Mester család süteménypor
80 g Schar mix B
2 kk sütőpor
150 g margarin vagy vaj
2 tojás
1 doboz natúr joghurt
50 g darált mogyoró
2 banán
150 g porcukor
barna cukor a tetejére
A sütőt előmelegítettem a 200 fokra, mert minden hamar elkészül, addig jó, ha már meleg. A banánt összetörtem, a porcukrot a margarinnal habosra kevertem, majd egyenként beledolgoztam a tojásokat. Belekevertem a banánt, a következőkben a lisztet, sütőport, mogyorót, pici sót.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...