2016. július 8., péntek

Levendulás szénhidrátcsökkentett sárgabarackos fordított sütemény

A fényképezésben mai napig nem vagyok nagyon ügyes, de remélem elnézitek nekem, vagy ennek ellenére is kedvet kaptok néha a receptjeim elkészítéséhez. :) Finom sütemény a méltán sztárolt sárgabarackkal. Nekem a gyümölcsök a mindenem, bárcsak többet ehetnék belőle, sajnos a 120g-os ch diétában nagyon meg kell gondolni mikor és mit eszek, és sokszor nem fér bele a gyümölcs. Ilyenkor sajnos át is hágom a keretemet, de ti ne tegyétek, soha nem biztatnálak rá. Ebben a süteményben az a jó, hogy nagyon finom szaftos, alig van benne ch és benne van a gyümölcs íze. A levendula is érződik enyhén és így a jó, mert nem szappanízű süteményt szerettem volna :)




Hozzávalók:
2 doboz natúr joghurt (darabja 125g)
3 tojás
2,5 evk negyedannyi édesítő (ízlés szerint lehet kevesebb is)
4 evk (35g) kókuszreszelék
3 evk (30g) kókuszliszt
1 evk (10g) bambuszrost
1 tk sütőpor
3 evk cassava gari
fél tk (2g) konjak liszt
tonkabab és 1 pici levendulavirág
6 db nagyobbacska sárgabarack
2 evk eritrit

A barackokat megmossuk és szeletekre vágjuk. Az eritritbe belemorzsoljuk a levendula virágot. A barackok szeletekkel kirakjuk egy kerek alakú szilikon tortaforma alját és megszórjuk a levendulás eritrittel. A tésztához a joghurtot, tojást és édesítőt habosra keverjük, beleszórjuk a liszteket és alaposan elkeverjük. A masszának sűrűnek, nehezen folyónak kell lennie. Én tonkababbal ízesítettem, mert nagyon szeretem ezt a fűszert, de lehet vaníliával, citromhéjjal is, vagy amit ti szerettek. A tésztát ráöntjük a barackra, elegyengetjük és előmelegített 170 fokos sütőben szilárdulásig sütjük. Mikor megsült, kiborítjuk a tepsiből, úgy, hogy  a barack kerüljön a tetejére. Teljesen kihűlve az igazi. :)

A teljes süteményben kb. 55 g szénhidrát van. Attól függően, hogy hány szeletre vágod, osztható a ch tartalom.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

Kapros rántott cukkini szeletek (IR barát)

Ez sem a szépségéről lesz híres, de ha elhiszitek, amit mondok, akkor biztosra vehetitek, hogy nagyon finom étel lett. Vrábel Kriszta második 160 g ch-s szakácskönyvéből vettem a receptet, sokat nem is variáltam rajta. 



Hozzávalók:
2 kicsike saláta cukkini
1 csokor kapor
4 evk durum liszt (kb. 50g)
2 tojás
kb. 1,5 dl víz
só, fokhagyma granulátum

A cukkinikat hosszában vékonyan felszeleteltem, megsóztam, megszórtam őket fokhagyma granulátummal és az apróra vágott friss kaporral. Hagytam fél órát pihenni. Papírtörlőre szedtem a szeleteket és picit leitattam. A tojásokat összekevertem a durumliszttel és annyi hideg vízzel, amivel egy mártás sűrűségű kencét kaptam. Kókuszolajat hevíttettem egy serpenyőben, k. 1 ujjnyit és a cukkini szeleteket megmártva a kencében a forró olajban megsütöttem őket. Mikor barnul a bunda, fordítható, kiszedhető. A bundája nagyon finom ropogós lett. A kapor nagy része végül a kencében landolt és úgy sült rá a cukkinira, de nagyon lehetett érezni, aminek én örültem mert igazi kaporfan vagyok :)

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám. 

Szotyis zsömle


A kisfiam erre a zsömlére azt mondta, hogy "piacvezető" :) persze nem egészen tudta, hogy ez mit is jelent, minden esetre nagyon-nagyon ízlett neki. Szereti a magokat, sokszor készítek ilyen jellegű zsömlét, de ezt tényleg nagyon jól sikerült.


Hozzávalók:
100 g Nutri free mix per pane
50 g Nutri fibra liszt
50 g Mester házi kenyérliszt
1 púpos evk tápióka keményítő (30g)
1 púpos evk burgonyapehely
1 tk só
1 tk fiber husk (utifűmaghéj)
1 evk olaj
1/3 friss élesztő
260 ml langyos víz
1 kockacukor
Tetejére: olaj és magok

A vizet kimérem, beledobom a cukrot, az élesztőt belemorzsolom és beleteszem az utifűmaghéjat is. A liszteket tálba mérem, hozzáteszem a sót és mikor az élesztő felhabzott, akkor azt is hozzáöntöm. A tésztát a robotgép dagasztó spiráljával alaposan összedolgozom. Sima, ragacsos tészta a végeremény, a végén hozzáadom az olajat és egy kicsit azzal is dagasztom. Vizes kézzel gombócokat formálok (zsemlét) és a sütőpapíros tepsire teszem. Letakarom egy tiszta nylonzacskóval és egy konyharuhával és 20 percig kelni hagyom, majd mielőtt betenném a sütőbe megkentem a tetejüket olajjal és megszórtam maggal, amit picit belenyomkodtam, nem szabad nagyon, nehogy összenyomjuk a tésztát, de azért maradjanak rajta a magok. Közben a sütőt előmelegítettem 210 fokra és mikor a zsömlék szépen megkeltek bedugtam őket a sütőbe. Ott még egy picit nőttek és szép barnára sültek kb. 20 perc alatt.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

Rozmaringos fehérbabkrém


Na, ez aztán az egyszerű recept. Mégis finom és minden alkalomra jó. 




Hozzávalók: 
400 g aprószemű fehérbabkonzerv
1 kis ágacska rozmaring (ízlés szerint)
1 gerezd fokhagyma vagy fél tk granulátum
olíva olaj ízlés szerint

Minden alapanyagot az aprítógép tartályába teszem és alaposan krémesre turmixolom. A tetejére öntöttem egy kis olíva olajat. Nekem nagyon ízlett pirítóssal, zöldségekkel. Annyi ch van a krémben, amennyi a babkonzerv ch-ja, én most nem emlékeszem mennyi volt, de ha elkészítitek, akkor annyival számoljatok, amennyi főtt babot beletesztek.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...