2013. november 29., péntek

Hajdinás, melaszos szezámmagos scone

Rachel Allen készítette egyszer a TV paprika műsorában. Sajnos arányokat nem adott meg, úgyhogy nézve a műsort készítéskor a szemmértékemre hagyatkoztam. Gluténmentes változatban is elkészítettem, ezt itt találjátok.

Hozzávalók:
150 g finom liszt
100 g hajdina liszt ( a műsorban teljes kiőrlésű liszt)
20 g pirított szezám mag
1 kk sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 tojás
1 evk melasz
1 evk kókuszzsír (szilárd állapotban ennyi, a műsorban vaj volt, szerintem több)
1 dcl tejszín

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük, és mikor homogén mindkettő, összeöntjük és fakanállal nagyon rövid ideig keverjük, épp csak addig míg a tészta összeáll. A műsorban a vajat elmorzsolta a liszttel Rachel, de mivel én kókuszzsírt használtam, mást módszert választottam.

Gluténmentes szezámmagos-melaszos scone (ír pogácsa)

Készítettem egy melaszos szezámmagos scone-t, ami tulajdonképpen egy sütőporos pogácsa. Rachel Allen készítette a TVpaprikán és gondoltam egy életem egy halálom, megpróbálom gm változatban. Mivel arányokat a műsorban nem mondott, ezért a szemmértékemre hagyatkoztam. Ilyenek lettek. Frissen nagyon finom, ropogós-porhanyós állagú. A kisfiam kettőt rögtön betolt vajjal megkenve. Felét lefagyasztottam, olvasztva is ehető volt, semmi gond nem volt vele. Főleg édes feltéttel volt jó, vajja-mézzel, nutellával.


Ilyen volt mikor szétvágtam

Hozzávalók:
100 g Beiker liszt
40 g hajdina liszt
60 g Schar mix B
1 kk só
1 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna (a beikerben eleve van)
20 g pirított szezámmag
1 evk kókuszolaj (szilárd állapotban ennyi)
kb. 1 dcl tejszín
1 tojás
1/2 evk melasz

Egy tálba mérjük a liszteket, sót, szódabikarbónát, sütőport, szezámmagot. A tojást, melaszt és kókuszolajat olvasztva szintén összekeverjük Összeöntjük a száraz és nedves hozzávalókat és nagyon rövid ideig kanállal kavarjuk, csak épp amíg összeáll (nem szabad túlkeverni, ezt Rachel mondta a műsorban). Rizslisztes deszkára borítjuk, a kezünkkel 1,5 cm-sre lappogatjuk, szétvágjuk, lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Picit édeskés, diós íze van, szerintem nagyon finom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...