2015. március 18., szerda

Tökmagos csavart (IR-barát)

NEM GLUTÉNMENTES RECEPT!
Majd igyekszem (ígéretet tettem Ábelnek, hogy neki is elkészítem) gluténmentes verzióban is elkészíteni, de ez most nem az.
Egy régi Kifőztük újságban jelent meg, de nem tudom melyikben, mert nekem kinyomtatva volt meg a recept, de változtattam is rajta. Nagyon puha, foszlós péksütemény lett az eredmény. A tökmag helyett lehet más mag és kenhetitek vajjal is, de nekünk így nagyon ízlett. Nem üresen kell enni, bár úgy is finom, hanem meg lehet kenni vajjal, mint a zsömlét, vagy ahogy én fogyasztottam: körözöttbe mártogatva. :)


Hozzávalók:
400 g tk tönkölyliszt
100 g fehér kenyérliszt (BL80)
50 g finom szemű zabpehely
1 púpos teáskanál só
2 evk tökmagolaj
2 g friss élesztő
2,7-3 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor (az élesztő felfuttatásához kell, aki nem akarja nem teszi bele)
a kenéshez 2-3 evk tökmagolaj
tetejére: 1 tojásfehérje kis vízzel elkeverve, egy marék tökmag

A liszteket egy tálba szórjuk, a sóval. Az élesztőt felfuttatjuk a folyadékban a cukorral. Összeöntjük, belekeverjük a tökmagolajat és sima, fényes tésztává dagasztjuk (én robotgép spiráljával, majd kézzel csináltam). Hagyjuk 1,5 órát kelni. Finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk, kb. 0,5 cm vastagra. Elég rugalmas a tészta, sokáig kell nyújtogatni. Megkenjük tökmagolajjal, szorosan feltekerjük és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. A tetejüket lekenjük a tojásfehérjével és megszórjuk soook tökmaggal. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. Nekem ebből az adagból 10 db csigám lett. Kelesztjük még 30 percet, majd előmelegített sütőben 25 percet sütjük 200 fokon (nem légkeverésen). 
Egy csiga ch tartalma: 40 g 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...