2013. február 6., szerda

"Rizspite" kölesből

Vasárnap reggel azzal jött le Ábel, hogy: " Anya! Kitaláltam egy egy nagyon finom rizspitét. Megcsinálod?" Elmondta részletesen, hogy hogyan is képzelte és biztosan megvalósítható lett volna úgy is, de aztán anya kezében ez lett belőle.
Nem is írok receptet, mert annyira egyszerű. Egy csészényi kölest szűrőben alaposan megmostam. Egy vastag falú lábasba tettem, ráöntöttem háromszoros mennyiségű tejet, majd lassú tűzön forralni kezdtem. Mikor majdnem beszívta a tejet, beleszórtam a vaníliát és xilitet ízlés szerint. Egy kis kuglófformába tettem a masszát és a hűtőbe tettem dermedni. Ebédre éppen készen lett, kiborítottam egy tányérra (érdemes pici margarinnal, vajjal kikenni a formát, hogy szépen kijöjjön, én nem tettem, de szerencsére így is kijött). Ábel nagyon örült és büszke volt magára, hogy egy általa kitalált "receptet" valósítottam meg. Édes volt: "Anya, ugye milyen szuper ötlet volt!" Tényleg az volt, mert egy könnyű, tápláló, finom édesség lett belőle.


Gluténmentes szalagos fánk

Nagyon izgultam, hogy sikerül-e gluténmentes formában elkészítenem a szalagos fánkot. Nagy fánk fan-nak nem mondanám magunkat (az elmúlt hat évben pl. nem készítettem egyáltalán szalagos fánkot, de még talán csőrögét is csakegyszer), de mivel farsang táján kötelező, hát ne maradjon ki. Ábel pl. még soha nem evett, ezért is izgultam, vajon egyáltalán bejön-e neki.
Ilyenek lettek. Én és Ábel nagyon is elégedettek voltunk vele.


 És akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:
250 g Schar mix B
250 ml tej
1,5 g friss élesztő
2 evk porcukor
25 g olvasztott kókuszolaj
1 tojás sárgája
1 kk utifűmaghéj (fisilium)
csipet só
A lisztet tálba mértem és beleszórtam a csipet sót és az Fiber Husk-ot. A tejem meglangyosítottam, beletettem a cukrot és az élesztőt, elkevertem. Belepottyantottam a tojássárgát és azzal is elkevertem. A liszthez öntöttem és a dagasztókarral elkezdtem kidolgozni a tésztát. Mikor nagyjából egynemű lett, hozzáöntöttem a kókuszolajat és még dagasztottam kb. 1-2 percig. Kelni hagytam kb. 1 órát.
Ilyen volt, mikor megkelt, egyébként gyönyörűen feljött, tényleg

A forró olajba picit nedves-olajos kézzel formáztam a fánkokat, elég nagyocskákat, kb. mint a gluténmentes változatnál. Lefedtem és az olaj nem a legmagasabb fokozaton volt, hanem 7-8-ason (12 fokozata van az én villanytűzhelyemnek). Mikor egyik oldala szép barnára sült megfordítottam. Féltem, hogy nem sült át, de kár volt aggódnom, nagyon szép volt a belseje is.
Könnyű, finom és még másnap is tökéletes fánkok lettek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...