2012. április 27., péntek

Diabetikus túrós-köleses pite

Ez egy egészséges, nem túl édes desszert, aminek a tésztáját a teljes kiőrlésű liszt mellet, a zab- és hajdinaliszt teszi gazdaggá. A köles nyomelemekben, vitaminokban bővelkedő textúrája pedig megszilárdítja a krémet.
Egy szelet (amennyiben 8 szeletre osztjuk a pitét) energiatartalma: 239 kcal, szénhidráttartalma: 30 g. Az ebéd keretébe tökéletesen beilleszthető





Tészta hozzávalói:
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g hajdina liszt
50 g zabliszt
3 evk olaj
1,5 dcl víz
1 evk xilit
csipet só
Krém hozzávalói:
3 evk diabetikus málna lekvár
(vagy bármilyen más diabetikus lekvár)
250 g túró
6 evk xilit
60 g köles
3 -szor annyi víz, amennyi a köles
1 kk vaníliapor

A liszteket egy tálba mérjük, a vízben feloldjuk a cukrot és a sót és hozzáöntjük a három evőkanál olajat is. A keveréket a liszthez öntjük és rugalmas, nem ragadós tésztát gyúrunk belőle pár perc alatt. Kerek formára kinyújtjuk és kapcsos tortaformába helyezzük. Ha feljebb ér a széle, nem baj, egyengessük el, hogy egyforma legyen. 180 fokon 15-20 percig sütjük.
A kölest egy evőkanál xilittel, pici sóval háromszoros vízben megfőzzük. A túrót elkavarjuk a 4 evk xilittel (ízlés szerint kell bele xilit, természetesen akkor valamennyit változik a szénhidrát- és energiatartalma). Ha köles megfőtt, kihűtjük és a túróhoz keverjük, botmixerrel homogén szerkezetűvé keverjük.
Kihűtjük a megsült tésztát, rákenjük a lekvárt, majd ráöntjük a krémet is, elegyengetjük és hűtőbe tesszük. Mikor kihűlt a tetejét lekvárhalmocskákkal díszítjük és szeleteljük.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...