2011. október 5., szerda

Fűszeres csicsóka

Egy szép szombati napon, mikor én és a gyerekek a játszótéren múlattuk az időt, Farkasapa bevásárló körútra indult. Virágokat akart beszerezni a ház elé, mivel a nyáriakat már szanálni kellett. A játszótér melletti virágboltban aztán, a sok virág között, talált egy tálca csicsókát, és tudta, hogy szeretem, ezért elhozta nekem.
Sajnos Martonon sehol se láttam.


Mivel nem minden nap van nálunk csicsóka, elkezdtem receptet keresni, de nem túl sokat találtam és az is mind ugyanaz. Csicsókakrémleves, csőben sült csicsóka, csicsókapüré stb. Én egyikre se vágytam.
Végül úgy készítettem el, mintha újkrumpli lenne. Egy nagy serpenyőben olíva olajat hevítettem. A csicsókát alaposan (szivaccsal) megmostam és amennyire lehetett karikákra vágtam. Fedő alatt pároltam, mikor már kicsit puhult, hozzá tettem egy csokor felaprított petrezselymet, megszórtam sóval, csilipehellyel és fokhagyma granulátummal. Addig sütöttem, míg a szeletek szépen megpirultak. A végén szórtam rá kis pirított szezámmagot.
Mmmm,.... nagyon finom volt. Természetesen rajtam kívül senki nem kóstolta meg, túl egészséges a fiuk ízlésének.
Másnap virslivel ez volt a diétás ebédem.

Kókuszos gluténmentes keksz

Ez egy nagyon gyorsan összedobható keksz. Igaz, hogy kicsit pihentetni kell a hűtőben, de addig lehet egyet tornázni, vagy a gyerekeknek mesét olvasni. Én elmentem közben zumbázni, és addig a kesz a fagyasztóban pihent.
A recept a Nosalty-ról származik, ahova egy gluténmentes ételeket főző szakács tette föl. Szuperül működött a recept. (A képen Ábel keze, segített formázni)




Hozzávalók:
170 g gluténmentes liszt (nálam Schar mix B vagy Beiker)
80 g vaj
80 g barna cukor
50 g kókuszreszelék
2 tojás
pici só
1 csomag vaníliás cukor
1 tk sütőpor

A lisztet, sütőport, kókuszt, cukrot, vaníliás cukrot, sót egy tálba szórjuk. Hozzáadjuk a felkockázott vajat és a két tojást. Kézzel összegyúrjuk. Jó ragacsos tésztát kapunk. Ezt valahogy átkanalazzuk egy fóliára, a tetejére is teszünk egy fóliát és ügyesen henger formát készítünk belőle. A recept szerint hűtőben kell pihentetni egy órát. Nálam a mélyhűtőben pihent kettőt és így pont olyan lett, hogy éles késsel, kicsomagolva szép kis szeleteket tudtam vágni.
Sütőpapíros tepsire rakosgattam és 180 fokon addig sütöttem, míg a széle barnulni kezdett. Lehetett volna díszíteni, de tudtam, hogy így is el fog fogyni hamar. Csodás illat volt a konyhában, mikor sült, mondjuk én kókuszrajongó vagyok.
A nem gluténmentesen étkező Farkasapát nem győztem elhajtani a sütis táltól, hogy másnapra jusson a gyerekeknek. Na jó, a reggeli kávéjához ehetett kettőt.

Túrós amerikai palacsinta

A túró mindannyiunk kedvence. Volt egy felbontott csomag a hűtőben a sorsára várva. Ez lett belőle.



Hozzávalók:
300 g túró
4 tojás
egy mk Stevia por
csipet só
17 dkg gluténmentes liszt (Naturbit, vagy Schar mic B)
5 dkg vaj
200 ml tej
pici vaníliapor (vagy vaníliás cukor)
1 kk sütőpor

A túrót, vaníliát, tojások sárgáját és a tejet szépen eldolgozzunk. Beletesszük a lisztet és a sütőport. Jól összekeverjük, majd két részletben a tojások felvert habját is beletesszük és óvatosan összekavarjuk. Nem igazán palacsinta jellegű a tészta, inkább sűrű, muffin tésztára emlékeztet.
Palacsinatasütő serpenyőben kanalanként adagoljuk és 1-1 perc alatt oldalanként megsütjük. Akkor lehet megfordítani, mikor már szilárdnak tűnik a felénk néző oldal is.

A fiuk fejenként két-két palacsintát ettek meg. Áron juharsziruppal, Ábel fruktózzal. Nagyon ízlett nekik, szerintem gyerekeknél biztos siker, de másnap reggel Farkasapa se vetette meg a három maradék palacsintát, pedig nem arról híres, hogy szereti a másnapos palacsintákat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...