2011. augusztus 28., vasárnap

Egyszerű zabkenyér

A recept innen származik, néhány dologban változtattam.
Nagyon finom, dús ízű, tömör kenyérke a végeredménye, frissen vajjal isteni finom, de másnap is puha, picit morzsálódós, de tényleg nagyon finom ízű kenyér.


Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
12 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
14 dkg BL80 kenyérliszt
3 dcl langyos víz
fél cs száraz élesztő, vagy 2 g friss
egy evőkanál nyálkátlanított lenmag
2 evk light margarin a tetejére
2 evk napraforgómag, vagy más mag

A liszteket és a zabpelyhet, lenmagot összekeverem. Ha száraz élesztőt használok, akkor nem futtatom fel, ha frisset, akkor a vízbe morzsolom, egy kis kanál mézet teszek hozzá és felfuttatom. Összegyúrom a hozzávalókat a robotgép dagasztó spiráljával. A tészta ragacsos, de nem folyós és szépen összeáll. A kenyérformát kiolajozom, vagy light margarinnal kikenem és beleformázom a tésztát. Meglocsolgatom az olvasztott margarinnal, és megszórom napraforgómaggal. Egy órát, felet kellni hagyom, míg láthatóan megnő.
170 fokon sütöm kb. 50-60 percet. Ha nagyon pirul a teteje, lefedem alufóliával, villapróbát végzek, ha nem ragad semmi a villára, készen van.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...