2011. november 1., kedd

Sütőtökös zabkorpás keksz

Ez egy nagyon egészséges nassolnivaló. Ugyan van benne cukor, de van benne nagyon sok zabkorpa is, ami csökkenti a szénhidrát gyors felszívódását. Sokféle képen variálható, mehet bele dió, mogyoró (akkor a lisztből kell kevesebb). A tésztának sűrű-kenőcs állagúnak kell lennie.
A képen egy olyan változat van, amibe nem került csoki, viszont tettem bele darálatlan mákot két evőkanállal. Ezzel is finom volt.




Hozzávalók:
40 dkg sült sütőtök püré
15 dkg barna cukor (vagy ízlés szerint)
1 kk vanília kivonat
2 kk fahéj
2 tojás
250 g zabkorpa
100 g teljes kiőrlésű liszt
50 g fehér liszt
1 csomag sütőpor
100 g olvasztott margarin (vagy 2 dcl olaj)
100 g keserű csoki (én Szerencsi étcsokit használtam)

A sütőtökpürét tálba kapartam és eldolgoztam kicsit. Hozzátettem a tojást, fűszereket, olvasztott margarint, cukrot és szépen egyneművé kavartam. A száraz anyagokat is összekevertem és a kettőt összeöntöttem, majd simára kevertem a robotgépemmel. A csokit feldaraboltam és fakanállal azt is belekevertem. Picit pihenni hagytam, hogy a zabkorpa megszívja magát, addig 200 fokra bemelegítettem a sütőt. Sütőpapíros tepibe csomókat kanalaztam, amiket a kanál hátával (néha meg kellett vizezni) kekszformára lappogattam. Nekem elég nagyok lettek, mert egy-egy evőkanál masszát kanalaztam, lehet kisebb, formásabb kekszeket készíteni.
Engem is meglepett, hogy mennyire ízlett mindenkinek. A sütőtök finom zamatot ad a sütinek, de nem lehet rájönni, hogy mi van benne, olyanoknak is bejött, akik amúgy nem szeretik a sütőtököt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...