2011. február 20., vasárnap

Egyszerű gluténmentes diós süti

Az oviban farsangra készültek, ami számomra csak szerda reggel vált nyilvánvalóvá, ahogy az is, hogy sütit kell vinni. Este, fáradtan, gondolkodni kezdtem, mit is süthetnék. Eddig elég kis repertoárral dolgoztam a gluténmentes sütik terén, ezért nem volt, mire hagyatkozni a bevált sütik közül.
Végül fellapoztam a "Süssünk örömml" című kiadványomat, amiben már elég sok receptet összegyűjtöttem (ez egy ilyen rendelős, mappás, gyűjtögetős receptkönyv), de még nem sok sütit próbáltam ki.
Volt egy recpet, ami egyszerűnek tűnt és a receptbe is csak egy kanál burgonyalisztet írtak hozzá. Mivel, az nem volt itthon gluténmente Barbara lisztet használtam. Ezzel is tökéletes volt. Rögtön dupla adagot sütöttem, de ez se lett sok, úgyhogy ide már csak ezt írom be.
Gluténmentes változatban is finom lehet, sima liszttel.

Hozzávalók:
4 tojás
60 dkg dió, ebből 10 db felezett, szép szem
0,5 kk sütőpor
15 dkg porcukor
két evőkanál gluténmentes liszt, vagy rizsliszt, vagy burgonyaliszt
Szerintem illik bele citromhéj is, de nem tettem, mert nem volt itthon szárított.

Elkészítés:
A cukrot fehérre, habosra keverem a tojásokkal, majd a lisztes, sütőporos, durvára őrölt diót is óvatosan belekeverem. 160 fokon sütöm kb. 50 percet, míg már nem puha a teteje.
Bele lehet mártani csokiba, és diót tenni a tetejére.

Végül Ábel újra beteg lett, így a farsangot is kihagyta, ezért a süti soha nem jutott el az oviba, de itthon is sikere volt, minden családtagnál.
Elég tömény, a sok dió miatt (és valószínűleg kalória bomba, de nem számoltam utána), ezért kiadós.

Mandulás puszedli (gluténmentes)


Egy Schar lisztes receptkönyvben találtam a receptet, amit nem tudom, hogy honnan szereztem. Nagyon jó receptek voltak benne, jó néhányat kiírtam kipróbálásra. Schar mix C lisztet írt hozzá a receptkönyv, de nekem csak mix C-m volt itthon, viszont nem az a fajta vagyok, aki ilyesmin fennakad. Ahogy azon sem, hogy csak darált mogyoróm volt itthon, mandulám nem.
Úgy választottam, hogy mivel a családnak sütött Karamelles, vaníliás csigához három tojás sárgája kell, fel tudjam használni a fehérjét is. 
Ehhez pont ennyi kellett.
Hozzávalók:
3 tojás fehérje
220 g mandula darálva
40 g Schar mix C
100 g cukor

A tojásfehérjét kemény habbá vertem egy ici-pici sóval. A mandulát, lisztet és cukrot összekevertem egy másik tálba és mikor a fehérje már kemény volt, két adagban gyorsan, óvatosan hozzákevertem. Kiskanállal sütőpapírra kis halmokat raktam és 150 fokon 40 percig sütöttem. 
Nagyon durván mogyorós, de ez látszik is az arányokból.
Szerintem ki lehet próbálni rendes liszttel is.

Karamelles vaníliás csiga


Már régóta szemeztem ezzel a recepttel, most eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Gyakran vagyok úgy vasárnap délután, hogy otthontalannak érzem a lakást, az életet, ha nincs sütiillat, nincs amit rágcsálhatnánk délután. Biztos a káros családi hagyomány. Igazából egyenes út az elhízáshoz, de mégse bírom ki. Persze a jövő ennél szebb, mert már most is sokat esznek a fiuk, valószínűleg nagyobb korukban simán elpusztítanak majd egy tepsivel úgy, hogy nem hagynak nekem. Legalább is remélem.
Most annyi a különbség a korábbi vasárnapi sütisütésekhez képest, hogy vagy egyből kettőt kell sütnöm, vagy nagyon sokáig fontolgatom, melyik receptet próbáljam ki, mert Ábelre is gondolni kell. Ő viszont nagyon sokféle sütit nem szeret, inkább a száraz, kekszeket részesíti előnyben.
Ezt a süteményt Keleti Andrea szakácskönyvében olvastam. A könyvtárból kölcsönöztem ki és két receptet írtam ki magamnak, természetesen mindkettő sütemény. Egyik sós, egyik édes. Ez az édes. Nem csalt a szimatom, a könyvön keresztül is átjött a finom, karamelles, vaníliás illat.
Próbáljátok ki! Nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:
30 dkg liszt
6 evk cukor
2 dkg friss élesztő
2 dcl tej
3 tojás sárgája

Belekenni:
150 g vaj
50 g cukor
egy bourbon vaníliás cukor és egy kiskanál vanília aroma, vagy egy rúd vanília kikapart belseje
(nekem is volt itthon vanília rúdam, de sajnos rossz szaga volt, ezért féltem, hogy már nem jó, ezért folyamodtam az aromához)
Ezt, míg a tészta kell, jól kikeverjük, hogy a vaj a kenéskor már puha legyen.

A recept utasítása szerint mindennek langyosnak kell lenni, de nekem a tojás nem volt az. A lisztet meglangyosítottam, a tejet is. A tejbe egy kanál cukor kíséretében belemorzsoltam az élesztőt és vártam öt percet, míg felfut. A lisztet elkevertem a többi cukorral, és a közepébe ütöttem a tojássárgákat. A robotgép dagasztó karjával elkezdtem összekeverni az élesztős tejjel. Addig dagasztottam, míg szép, rugalmas tésztát kaptam. Egy órát kelt. Aztán 20x30-as téglalapra nyújtottam (lisztezett deszkán), belekentem a közben előkészített vaníliás, cukros vajat és feltekertem. 16 részre vágtam, kb. 1,5 újjnyi csigákra és tepsibe tettem őket. Egy kicsit távolabb egymástól, mert még kelnek. 15 percig pihenni hagytam őket aztán 220 fokon sütöttem 25 percit. Én úgy szoktam vágni, hogy félbe - félbe vágok minden darabot, így biztos, hogy egyforma részeket kapok.
A recept szerint félidőben meg kell locsolni őket cukros tejjel, nálam ez a végére került, utána egy percre visszatoltam még a sütőbe, de az az igazság, hogy így is elég szaftos volt.

In memoriam Dr. Szentkirályi Zoltán

Letaglózott, megöbbentett a hír, hogy meghalt harmincnégy éves korában Dr. Szentkirályi Zoltán, szülészorvos, aki történetesen az én szülész orvosom is volt, mikor Áront vártam.

Egy éve voltam nála utoljára. Az feltűnt, hogy mindig fáradt, ásítozott, de a legtöbb szülész fáradt, hiszen, állandóan készenlétben állnak, rengeteget ügyelnek, viszik a magánpraxist. De talán már akkor beteg volt.
Csak össze-vissza jutnak eszembe róla dolgok.
Nagyon kedves volt, mikor Áron születése után egyszer megtalált sírva a János kórház folyosóján, mert olyan szobatársat raktak be mellém, aki állandóan köhögött és rettentő büdösek voltak a rokonok, én meg aggódtam, mert a kisbabám egy napja kék fény alatt volt (a fején nőtt haematóma miatt kicsit több volt a bilirubinszintje, mint normális lett volna újszülött korban) és ki se vehettem, nem szoptathattam. El voltam keseredve és ő nagyon megértő volt. Biztatott, hogy ez csak egy nap, hamar elmúlik és elintézte azonnal, hogy áttegyenek egy másik szobába, ahol csak két ágy volt és üresen állt, pedig akkor már úgy volt, hogy csak egy napot leszek bent.

Eleve senki nem akart elvállalni pl. Fehérváron, mikor meghallották, hogy már 20 hetes elmúltam, ill. hogy a röviddel azelőtt végzett császár után szülni szeretnék. Ő rögtön, még a telefonban, mikor vázoltam neki a helyzetet, azt mondta: "Semmi akadálya.". Egy martonvásári barátnőm ajánlotta, aki védőnőként, a János kórházas gyakorlatán ismerte meg, ill. látta szülés közben, ezért a következő babájával nála akart szülni.
A magánrendelésére jártam, mindig korrekt volt, nem köntörfalazott, mindent elmondott amit tudni szerettem volna és végig támogatott abban, hogy természetes úton szüljem meg a babámat.
Amikor a szülés ideje eljött, nem hívtam rögtön, de mivel ő volt az ügyeletes hamar értesült róla, hogy a nap folyamán még lesz velem dolga. Úgy ment el reggel, hogy rábízott egy szülésznőre, aki minden várakozáson felül kedves volt és amikor tényleg beindult a szülés, 10 perc alatt ott termett.
Mikor a vajúdás közben könyörögtem, hogy császározzon meg, mert annyira fáj, még azt a trükköt is bevetettem, hogy fáj a hegg, akkor mosolyogva megnyomta a hasam és mivel nem reagáltam azonnal, azt mondta, "nincs ennek a heggnek semmi baja, akkor már ordított volna" és folytatta a szülést. Maradéktalanul meg tudtam benne bízni a szülőszobán, és ez nagy szó. Biztos volt a dolgában, csodás szakember volt.
Én csak mint orvost, ismertem, néha, egy-egy megjegyzéséből, mint, hogy a gyerekei lefelejtik őt az óvodai rajzaikról, tudtam, hogy sokat dolgozik és keveset lehet otthon.
Nem nagyon tudom elhinni, hogy már nem hívhatom fel, hogy bejelentkezzek hozzá. Mivel nekem az utolsó képem róla az, hogy erős és egészséges, viccelődik és bátorít, így egyszerűen el sem tudom képzelni, hogy nincs többé. Feneketlen mélység, ha belegondolok.

Álljon itt ez a pár személyes emlék róla az örökkévalóságnak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...