2012. január 29., vasárnap

Amarántos mogyorós keksz

Azt hiszem, profilt kellene váltanom, mert néha hetekig csak kekszrecepteket teszek fel. Hiába, nagyon szeretik a gyerekek. Állandóan kérnek valami rágcsálnivalót, és az tűnik a leggazdaságosabbnak és legegészségesebbnek, ha én sütök nekik. Most már nem is erőlködöm azon, hogy a  család ne egyen belőle, inkább nagyobb adagot sütök, és így csak egyféle, de gluténmentes sütemény van.
Ezt a finom kekszet egy külföldi honlapon láttam meg. Sokat olvasom a Foodgawker-t és egyszer rákerestem az amarántra. Az amaránt szerintem borzalmas szagú, én csak úgy tudok vele dolgozni, ha befogom az orrom. Reméltem, hogy a sütiből nem érzik majd ki (egyébként tényleg nem). Puffasztott formában szoktam venni, kb. 300-400 ft/csomag. Mivel gluténmentes és emellett nagyon sok nyomelemet és vitamint tartalmaz, igyekszem beépíteni Ábel étrendjébe.  
Félretéve a saját averzióimat, megsütöttem ezt a kekszet, úgy, hogy a biztonság kedvéért tettem bele mogyorót (hogy biztosan elvegye az amaránt ízét), így lisztből negyed mennyiség kellett csak, mint amit az eredeti recept írt.



Hozzávalók:
160 g margarin (vagy vaj)
1 csésze barna cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
1 vaníliás cukor
1 cs darált mogyoró
50 g Tibi étcsoki apró darabokra vágva
1/2 cs liszt
1 mkk sütőpor
1 evk kakaó
2 cs pattogatott amaránt

A margarint a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a tojásokat és azzal is jól elkevertem. Hozzáadtam az apróra vágott csokit, mogyorót, lisztet, sütőport és kakaót, elkevertem, majd legvégül az amarántot és egyneművé kevertem. Fél órát pihentettem a hűtőben, de az eredeti recept nem írt ilyet. Utána golyókat formáztam, amit ellapítva kicsit sütőpapíros (szilikonos) tepsire rakosgattam, jó távol egymástól, mert megnőnek a kekszek. 170 fokon sütöttem kb. 20 percet. Nem szabad túlsütni, mert megég a mogyoró. Mikor kivettem még puhák voltak, meg kellett várni, míg kihűlnek, utána tudtam csak leszedni őket a papírról.

Meglepett, hogy milyen könnyűek lettek a kekszek, egy-egy darab szinte súlytalan volt. Remélem kalóriában is. Az amaránt egyébként jó alapanyag a diétában, mert nincs benne sok szénhidrát és mivel itt liszt helyett használtam, bízom benne, hogy kalóriaszegényebb lett a sütemény. Mondjuk az a fránya mogyoró viszont jól megdobja... Ha light margarinnal készítjük el, liszt helyett zabliszttel, vagy felesbe zabliszttel és fele cukor helyett édesítővel szerintem még sok kalóriát megspórolhatunk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...