2012. június 14., csütörtök

Laktózmentes sütés nélküli torta

Laktózmentesn étkező barátunk jött hozzánk múlt hétvégén vendégségbe, az ő kedvéért készítettem ezt a tortát. Mivel nem volt itthon cukor, csak Xukor Zéró, így ez is azzal készült, bár rajtam kívül senki nem étkezik diétásan. Ismét bocsánat a képért, az utolsó pillanatban kaptam észbe és fényképeztem le ezt a kis darabot. Egyben szép volt.



Hozzávalók:
Az aljához:
1,5 csomag Győri zabfalatok keksz
100 g kókuszolaj felolvasztva
A kekszet összetörtem aprítógépben, egy tálban összekevertem a felolvasztott kókuszolajjal és egy 25 cm-s kapcsos tortaforma aljába simítottam, kanál hátával összetömörítettem.
A közepéhez:
1/2 csomag natúr tofu
175 g laktózmentes túró
1 doboz szójajoghurt
1 doboz laktózmentes tejföl
1 doboz (500 ml) növényi tejszín
(laktózmentes igazi tejszínt is lehet használni)
100-150 g Xukor Zéró
1 és 1/2 csomag lapzselatin
A növényi tejszínt felverjük. A legjobb cukrozatlant használni, de nekem csak cukrozott volt itthon. A tofut - túrót - joghurtot - tejfölt - Xukor Zérót - egyneművé kevertem, majd a felvert tejszínt belekanalaztam és azzal is óvatosan elkevertem. A zselatint beáztattam, majd 5 evk vízben melegíteni kezdtem, míg feloldódott. Kis krémet hozzákevertem és beleöntöttem a túrós-tejszínes masszába, elkevertem. A tortaformába öntöttem a krém nagyobb részét, egy fóliával lefedtem és a hűtőbe tettem dermedni pár órára. Ez sok krém lesz, én úgy készültem, hogy egy másik formába (mini kuglóf forma) öntöttem krémet, minden nélkül, mert a gluténérzékeny gyerekem utálja a gyümölcsöt, kekszet meg nem ehet, úgyhogy ő a dermedt krémet kanalazta, ami egyébként nagyon ízlett neki.
A tetejére:
250 g szép eper felezve
1 csomag piros tortazselé
Mikor a krém megdermedt, kiraktam felezett eprekkel és felfőzve a piros tortazselét, kicsit kihűtve ráöntöttem, majd visszatettem dermedni.

Nagyon-nagyon finom volt, mindenkinek ízlett.


Blogkóstoló 3. - Cukkinikrémleves ahogy Verus készíti

Először veszek részt a Blogkóstoló játékban. Nekem jutott Verus konyhája, ahol rengeteg szuper recept van. Szerettem volna kipróbálni a szörpreceptjeit, de ahhoz nem volt alapanyagom. Mivel nagyon szerettem volna a héten levest enni és cukkinikrémlevest valahogy még sohasem készítettem, így erre a levesre esett a választásom Verus receptjei közül.


Nagyon finom lett!

Hozzávalók:
2 nagyobbacska cukkini a magja nélkül
egy csokor újhagyma
(nem volt itthon más)
2 gerezd fokhagyma
1 evk kókuszolaj
1,5 l alaplé (húsleves)
2 krumpli
1 fehérrépa
2 dcl tejszín
szerecsendió, fehér bors

Az újhagymát felkarikáztam és kevés kókuszolajon párolni kezdtem. Hozzáreszeltem a fokhagymát is és pár perc múlva rádobtam a magtalanított, felkockázott cukkinit, kockázott krumplit és fehérépát. Ráöntöttem az alaplevet és közepes tűzön főztem míg a zöldségek megpuhultak.
A zöldségeket összeturmixoltam és mikor már sima volt, visszatéve a tűzre hozzáadtam a tejszínt. Egyet forraltam rajta, miközben ízesítettem a szerecsendióval és fehér borssal.
A tetejére lehet sajtot reszelni és tálalhatjuk kenyérkockákkal.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...