2012. február 17., péntek

Gluténmentes szezámkeksz

A hétvégén a szokásos gasztroblogokat olvasva megakadt a szemem Illéskrisz szezám tallér receptjén. Én is imádom a boltban kapható szezám szeleteket (én a DM-ben szoktam venni néha), és nagyon megörültem a receptnek. Ma farsangi mulatság van az óvodában, ezért nekem is kellett küldenem finom, gluténmentes sütiket. Alig bírtam eldugni, hogy egyrészt a fiuk, másrészt az apukájuk nehogy felfalja mindet, még este. Ebből az adagból elég kevés keksz lesz, mintegy tepsinyi. Nagyon-nagyon finom, puhább mint a bolti, de ugyanaz a szezámos íz. Leírom a receptet, mert bár követtem Illéskrisz receptjét, nem volt itthon vaj, ezért én olajat használtam és ha nyersen még érezhető is volt a tésztában, kisülve már egyáltalán nem, meg persze nálam gluténmentesen készült.



Hozzávalók:
1 tojás fehérje
6 dkg barna cukor
csipet só
3 dkg Schar mix B
3 dkg olaj (vagy vaj)
9 dkg szezámmag

A szezámmagot megpirítottam, majd kihűtöttem. A többi hozzávalót összeöntöttem és jól elkevertem a robotgéppel. Kihűlés (nem vártam meg, míg teljesen kihűl, még meleg volt a szezámmag) után beleöntöttem a szezámmagot és azzal is elkevertem. Sütőpapíros tepsin elkenegettem körré a kiskanállal rakott kupacokat és 160 fokon 10 percet sütöttem. Tökéletes lett, nagyon sokszor fogom még készíteni, tekintve, hogy a szezámmag kalciumforrásnak sem utolsó és rengeteg más jó tulajdonsággal bír. Pont olyan kekszféleség, amit nyugodt szívvel adok a gyerekeim kezébe.
Azóta még elkészítettem egyszer, most vajjal. Így finomabb lett, jobban szétterült és ropogósabb lett. Farkasapa a korábbit nem kóstolta, a mostani viszont nagyon ízlett neki, jobban mint a bolti, amit egyébként cukorral és glükózsziruppal ragasztanak össze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...