2012. június 7., csütörtök

Magos ropogós - egészséges abonett házilag

Reggelire vagy uzsonnára ajánlom ezt szuperegészséges, sokféleképpen variálható kenyérkét. Csupa egészséges hozzávaló teszi alkalmassá akár a diabetikus étrendbe való beépítésre vagy a fogyókúrás étrendben való szereplésre: zabpehely, magok, teljes kiőrlésű liszt. Aki tejmentesen étkezik, a tetején a sajtot cserélje növényi eredetűre, de akár el is hagyható. Lehet fűszerezni sokmindennel: fokhagymával, kis parmezán sajttal, akár dióval, tökmaggal is készülhet. 
A recept csészében van megadva, ami1,5 dcl-es, de az arányok megtartásával szerintem bármilyen mérőeszközzel lehet készíteni, nagyobb, vagy kisebb adagban. A lényeg, hogy magok, zabpehely, víz és teljes kiőrlésű liszt segítségével igen finom, lapos kis kenyereket kapunk. Kell még egy jó szendvicskrém és kész az egészséges reggeli.



Hozzávalók:
1/2 cs szezámmag
1 cs napraforgómag
2 1/2 cs teljes kiőrlésű liszt
1 cs zabpehely
1/2 cs lenmag
1,5 kk só
2 kk sütőpor
2/3 cs kókuszolaj
100 ml víz

A száraz anyagokat összekevertem. Hozzáadtam a nedves hozzávalókat és alaposan összedolgoztam. A tészta ragacsos állagú, de szépen összeáll. Hagyni kell pihenni fél órát, addig jól megszívja magát folyadékkal a zabpehely és a liszt. Két fólia között kinyújtottam kb. 3 mm-esre és pizzavágóval kis lapokat vágtam. Óvatosan sütőpapíros tepsire rakosgattam, a tetejét megszórtam reszelt sajttal és 180 fokon, légkeveréssel 10 percet sütöttem. Mikor a sajt pirosas a tetején, akkor már biztosan jó.
Rögtön a sütés után ropogósan puha, másnap inkább puhák a szeletek.

Kipróbáltam úgy is, hogy a sajtot belereszeltem a tésztába, és élesztővel készítettem. Ha lehet, úgy még finomabb, ropogósabb. Próbáljátok ki!

6 megjegyzés:

BAB írta...

Szia!
Húha, ez nagyon jól néz ki!
Szerinted lehetne gluténmentesen elkészíteni?

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon jól nézz ki és egészséges:))

margaretta írta...

Móni! Köszönöm!

Bab! A helyzet az, hogy próbálkozni mindig lehet, a magokat természetesen lehet használni, de a textúráját a zabpehely adja és a teljes kiőrlésű liszt. Ha ehetsz gluténmentes zabpelyhet, akkor szerintem minden további nélkül el lehet készíteni a gluténmentes változatot gluténmentes liszttel. Viszont, ha azt nem használhatsz érdemes próbálkozni rizspehellyel, hajdninapehellyel, de az biztos, hogy akkor kevesebb folyadék kell, ill. a liszt folyadékfelvevő képességétől függ. Ha elkészítem gluténementesen, feltétlenül postolom, de ha esetleg neked sikerül, nagyon örülnék.

mági írta...

Nagyon jókat találsz ki, ez egy az egyben nálam is nyerő:-)

Névtelen írta...

Szia.
Köszi a receptet nagyon szuper :)Kipróbáltam édesen is. Én édesítőszerrel és fahéjjal bolondítottam .Keksz nagyságúra szaggattam.Pillanatok alatt elfogyott.

margaretta írta...

De jó, hogy beszámoltál róla! Örülök, hogy kipróbáltad!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...