2016. január 25., hétfő

Szénhidrátcsökkentett mákos csiga (gluténmentes, cukormentes, IR barát)

Aki ismeri a blogomat, tudja, hogy imádom a csigákat, bármilyen sós vagy édes töltelékkel szeretem. Most mákosat kívántam. A családnak nutellás gluténmentes piskótatekercset sütöttem, de én abból nem ehettem, így inkább előre készülve összedobtam magamnak a mákos csigát. A sütemény akkor gluténmentes, ha a zabpehelyliszt gluténmentes termék. Nagyon puha, foszlós belül sütemény lett, igazán elégedett voltam vele.



Hozzávalók: 
180 g rögösebb túró
2 tojás
100 ml víz
3 evk olvasztott kókuszolaj
1 kiskanál sütőpor
+2 evk zabpehelyliszt a nyújtáshoz

Mákos töltelék:
100 g mák
100 ml narancslé
1 szűk evk negyedannyi édesítő (ízlés szerint)
pici fahéj
40 ml tejszín
Ezeket összefőztem, majd langyosra hűtöttem. 

A tojást, túrót, édesítőt és vizet szépen elkevertem, a nagyobb túrórögöket szétnyomkodtam. Hozzáadtam a liszteket és a sütőport és egynemű, rugalmas tésztává gyúrtam. Ha kell, még lehet hozzá adni zabpehelylisztet, de nekem nagyon szépen összeállt, csak a nyújtásnál használtam még kevés lisztet a szilikon lap megszórásához. A tésztát kinyújtottam kb. 30x20 cm-s téglalappá és rákentem a mákos tölteléket. A szilikonlap segítségével feltekertem és cérnával kb. 1 cm-es csigákra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöttem.

Lehet csökkenteni a szénhidráttartalmat, ha narancslé helyett vízzel készíted, ill. tejmentessé tehető, ha a tejszínt kiváltod. Totuval ki lehet váltani a túrót, de mivel azzal soha nem próbáltam ezt a fajta tésztát elkészíteni, így nem tudom, hogy tényleg működik-e.

Meg lehet szórni porrá őrölt eritrittel, de nekem így is elég édes volt és nagyon laktató.

Egy csiga ch tartalma 1,5 g, egy darab csiga kcal tartalma 53.

A Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...