2012. július 21., szombat

Gluténmentes csokis-áfonyás sajttorta

Nem igazán születésnapi torta. Pedig annak készült. Szép nem volt, de finom, annál inkább. Ez volt az első próbálkozásom a sajttortával, meg egyszer kóstoltam a karamellásat a Mekiben. Ez nem múlta alul amazt, így beveszem a családi repertoárban. Bár szülinapra puccosabb illik, a fiuknak ízlett és ez mindent visz.
Ábel szülinapján rendeltem két csodaszép igazi gluténmentes tortát, amit kerülgettünk a hűtőben vagy egy hétig. Az IKEÁban meg imádják a mandulatortát, úgyhogy eldöntöttem, legközelebb Ábel szülinapjára veszek egy fagyasztottat mandulatortát, 'aszt csókolom.






A recept az Édességek Aranykönyvéből származik. Igazi nekem való csemege az a könyv, kb. 500 oldal tele süteményekkel. Kár, hogy a könyvtáré, de a lényeget kijegyzeteltem, addig is, míg meg nem veszem magamnak. Elég egyszerű volt gluténmentesen elkészíteni, mert az egyik részébe eleve keményítő kell, a másik részébe is minimális liszt és azért is volt jó a recept, mert nem darált keksz az alapja, amiből gluténmentesen étkezőknek mindig kevés jut. Kis csattos formányi torta lett belőle, épp elég volt a családnak.

Hozzávalók:
Csokis réteg:
50 g vaj
50 g csoki csepp
80 g Schar mix B
80 g barna cukor
2 tojás
1 kk vanília por
Fehér rész:
250 g Philadelphia natúr sajtkrém
100 g porcukor
3 tojás felverve
1 dcl tejszín
2 evk kukorica keményítő
kis vanília
1 doboz áfonya

A vajat megolvasztottam és beleszórtam a csokicseppeket (lehet darabokra vágott csokit is). A tojásokat habosra kevertem a barna cukorral és a vaníliával. Beleöntöttem a kicsit kihűtött csokis keveréket, kavargattam, majd beleszitáltam a lisztet. Simára kevertem és a kivajazott tortaformába öntöttem.
A sajtkrémet, tojást porcukrot, tejszínt,  vaníliát simára kevertem. Beleszitáltam a keményítőt és azzal is elkevertem. Ráöntöttem a csokis rész tetejére. Mivel ez hígabb volt, kinyomta oldalra a csokis masszát, ami azért volt jó, mert így lett egy kerete a sütinek, mintha eleve kekszalapot készítettem volna. Kicsit villával márványosra csíkoztam és beleszórtam az előzőleg megmosott és megszárított áfonyát. (Csak egyik felébe tettem, mert Ábel utálja a gyümölcsöt).
160 fokon sütöttem kb. 40-50 percig. Nem szabad túlsütni, a közepe maradhat remegős, úgy lesz igazán finom.





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...