2012. április 16., hétfő

Köszöntés

Erika, Kotaliza, Andi, Trollanyu, Juci, Marisz57, Babette nagyon örülök nektek! Megtisztelő, hogy állandó olvasóim lettetek!

Brazil sajtos "zsemle" - Pao de queijo - gluténmentes

Alig vártam, hogy szert tegyek némi tápióka lisztre és kipróbálhassam ezt az egyszerűnek tűnő, gluténmentes "zsömlét". Több helyen olvastam a receptet a neten is, de a végső löketet a Good Food magazinban Mautner Zsófi tolmácsolásában közreadott recept adta meg. Az ember lánya elképzeli, hogy szépen készít egy égetett tésztát, csak éppen liszt helyett tápiókaport tesz bele. Hol itt a buktató?
Hát ott, hogy szerintem a recept nem volt tökéletes. Egyrészt azt nem is írja, hogy a sajt mikor kerüljön bele, másrészt szerintem az arányok is rosszak voltak. Nem baj, azért mindenből tanulunk, így ebből is, habár készítés közben jól megizzasztott ez a kis péksütemény, sőt a mixerem is eltört (régi volt már, de eddig semmi jelét nem adta a haldoklásnak, most viszont mindkét keverőlapátja darabjaira omlott). Azért nem adom fel, még van a tápióka lisztből és az én harci kedvem se lankadt, úgyhogy még várhatóak receptek. Egyébként finom volt, de ahogy más blogon is olvastam, kicsit ragacsos közepű. Ábel kicsit ímmel-ámmal ette, azért elfogyott.




Hozzávalók (eleve fél adaggal indítottam, szerencsére):
150 ml víz (az eredeti receptben 2,5 ml volt a teljes adag, de én még utólag adtam hozzá a fele adagon túl is vizet)
125 ml tej
25 ml olaj
200 g tápióka liszt
2 tojás

20 g sajt lereszelve

A vizet, tejet és olajat összeöntöm és forráspontig melegítem, megsózom. A tápióka lisztet tálba teszem és ráöntöm a forró keveréket. Itt jön a baj. A tápióka liszt egészen másként viselkedik, mint a normál liszt. Összeugrott és lehetetlen volt fakanállal keverni. Soha nem láttam még ilyen állagú tésztát. Kicsit pihenni hagytam, gyorsan megnéztem a netet, járt-e így még valaki. Belekevertem a sajtot, ezt fakanállal, kínlódva. Miután kicsit hűlt a tészta, hozzáütöttem a tojásokat és bevetettem a mixert. A tészta rácsavarodott a lapátokra, a motorja lázadozott én meg elég tanácstalan voltam. Mindegy, kevergettem szépen, ahogy tudtam, leszedegettem a lapátokról és ismét nekiláttam, míg elég egynemű lett. Megint pihentettem 10 percet, közben én is kifújtam magam.
Sütőpapíros tepsire kanalaztam, és betoltam a 180 fokos sütőbe.
Amit másként csinálnék:
- nyomózsákkal adagolnám a tepsibe és sokkal kisebbeket készítenék
- dagasztó spirállal keverném a tésztát
A sütőben egyébként tényleg elsimul a teteje, és szépen megnőnek, csak mikor kivettem estek össze a képen is látható formára.


Karfiol fűszeres morzsában

A pikáns csokis karfiol alternatívája. Avagy "karfiol, ahogy én szeretem". Szerintem, nagyon finom így ez a zöldség.  
Vacsorára is szuper, főleg, ha kilófaló morzsát vagy Update 1 morzsát használunk. 
Gluténmentes, ha gluténmentes morzsát használunk. 


Hozzávalók:
fél fej nagyobb karfiol
sómentes ételízesítő
fél evk vaj
zsemlemorzsa
pár levél bazsalikom
fokhagyma, vagy granulátum
két evk parmezán jellegű sajt

A karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobbakat daraboltam, megmostam, lecsepegtettem. Ételízesítős vízben megfőztem, de nem túl puhára. Közben vajon morzsát pirítottam, beleszórtam a fokhagyma granulátumot, sót, bazsalikom leveleket és megvártam míg aranyszínű lett.
A karfiolt összeráztam a morzsával és tepsibe terítettem, a tetejére parmezánt reszeltem, de csak éppen hogy, ízesítőnek, nem kell beborítania a sajtnak. 200 fokos sütőben 10 percit sütöttem. Frissen tejföllel ettem. Mmm....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...