2012. október 19., péntek

Gluténmentes magvas ropogós kenyér

Remélem, hogy nektek legalább annyira nagy örömöt fog okozni ez a recept, amennyit nekem okozott a felfedezése. Igazából nem láttam sehol, hanem a már elkészített ropogós kenyér mintájára próbáltam elkészíteni gluténmentes változatban, és hogy, hogyan nem elsőre sikerült. Tökéletes lett, mint a nem gluténmentes testvére és nagyon-nagyon finom. Ábel annyira megörült neki, hogy óriási mennyiséget pusztított el már ma. Lehet ízesíteni, ha valaki szeretné, lehet tunkolni krémekbe, és lehet sós kekszként is fogyasztani. Csupa egészséges, rostdús hozzávalót tartalmaz, ami a gluténmentes táplálkozásban óriási dolog. Akkor nem dicsérgetem tovább, hanem jöjjön a recept.



Hozzávalók:
1 2,5 dcl csésze

1 csésze Schar mix B
0,5 cs gluténmentes zabliszt
0,5 cs lenmag
0,5 cs szezámmag
0,5 cs naprafrogómag
1 cs hajdina pehely
0,5 cs olvasztott kókuszolaj
1 szűk cs langyos víz
1 kk méz
1/4 csomag porélesztő (Oetker)
1 csapott kk só

Az élesztőt felfuttatjuk a mézzel édesített vízben. A lisztet, magokat, és hajdina pelyhet, sót összekeverjük egy tálban. Hozzáöntjük az élesztős vizet és az olvasztott kókuszolajat. 
Összegyúrjuk. Nagyon ragacsos a tészta állaga, inkább keverhető, mint gyúrható. Félretesszük 10 percre pihenni, addig kicsit megszívja magát a hajdina pehely. Addig beizzítjuk a sütőt 180 fokra. Én szilikonos sütőpapíron nyújtottam ki, amit előtte kicsit megszórtam Schar liszttel, de nem sokkal. Fóliával lefedve nyújtottam ki, mert tényleg ragadós a tészta, de megéri kicsit szenvedni vele és nem adni hozzá még lisztet. Jó vékonyra érdemes nyújtani, olyan 2-3 mm-esre, mert akkor lesz ropogós. Elvágtam lisztezett derelyevágóval, de nem húztam szét, hanem sütőpapírostól ráhúztam a tepsire és betettem a sütőbe. Mikor a széle barnulni kezd, készen van, kb. 20-25 perc. Másnap széttörtdeltem a vágások mentén.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...