2012. április 14., szombat

Házi gyurma like play doh

Bár mi még soha nem vettünk több ezer forintért play doh gyurmát, a neten azt olvastam, ez ugyanolyan. Összehasonlítási alapom így nincs, de tény, hogy ezzel a gyurmával nagyon-nagyon jól lehetett dolgozni. Puha, kellemes tapintású, formázható, nem szárad ki, míg dolgozunk vele és illatos, valamint nagy mennyiség, aminek lesz még jelentősége.
A fiaim nem sok affinitást mutatnak a konyhai tevékenységek iránt, néha van kedvük segíteni, többnyire a süti sütésben, de rövid az az idő, amit türelemmel viselnek. Ez a gyurma azért is jó, mert nagy mennyiségben készül egyszerre, így nincsenek korlátozva, mint a normál gyurmánál, hogy csak kis dolgokat készíthetnek belőle. Azt kell mondanom, hogy nagyon-nagyon élvezték minden percét a gyurmázásnak és lelkesen újságolták másnap az apukájuknak, hogy milyen jó kis esténk volt.

A gyurma hozzávalói:
2 csésze liszt
1 csésze só
1 csésze nagyon meleg víz
0.5 csomag sütőpor
1 csomag Bolero italpor
(Nekem egyik erdei gyümölcsös volt, a másik citromos, sajnos színmegjelölés nincs a csomagon, így csak tipp alapján választottam. A sárga tészta kicsit halvány is lett, lehet.)
Mindent összekeverek, és először (míg forró a tészta) villával majd kézzel rugalmas, nem ragadós masszává gyúrom. Ha kell, lehet még hozzá adni lisztet. 
Mivel ez igazi lisztből készül, a gluténmentesen tartott gyerek utána alaposan mosson kezet, ill. nagyon alaposan takarítsuk le az asztalt, amin játszanak. 
Zacskóban a hűtőben tartom, nem tudom meddig marad meg.

Itt még tömbben a két frissen elkészült gyurma

Kezdődött az alkotás, Áron épp sütiket szaggat a gyurmás formákkal
Itt nyújtja a tésztát Ábel, meglepően ügyesen az én igazi nyújtófámmal. Egyenletes lett a süti alap, és 
nagy műgonddal végezte a műveletet.

Majd rákente a krémet a sütemény alapra, később majd felgöngyöli és palacsintaként szervírozza nekem.


Készült nudli, és a zsemléhez Áron darabolja a világosabbik színű tésztát.

Szaftos kakaós sütemény - diabetikus, gluténmentes

Van nekem egy könyvem, a címe: Alacsony szénhidrát tartalmú ételek. Nem sok desszertet tartalmaz és a legtöbb recept hús-zöldség variáció, így nem sokat szoktam forgatni. Igazából el akartam cserélni, azért a biztonság kedvéért átlapoztam. Ez a sütirecept rögtön szemet szúrt, ha hihetek a könyvnek, akkor alacsony szénhidrát tartalmú. Fruktózzal talán még jobb lenne a glikémiás indexe, de az most épp elfogyott. Gluténmentes lisztel készítettem el, és csodálatos állagú, szaftos, nagyon csokis süti lett a végeredmény. Különösen is finom, ha ahhoz mérjük, hogy mennyi munka volt az elkészítése. Természetesen normál lisztel is ugyanígy működik, hiszen az alaprecept is normál lisztet írt. Estére készült el (ahogy minden, nálunk), így a fényképek nem fedik a valóságot. Meg is lehetett volna szórni porcukorral, de én csak a díszítés kedvéért nem szoktam plusz cukorral növelni a szénhidráttartalmát.

Hozzávalók:
120 g GM liszt (Schar mix B)
fél tasak sütőpor
1 tk szódabikarbóna
50 g kakaópor
(az eredeti receptben 90 g volt, de nekem így is brutál csokis ízű)
2 tojás
160 g barna cukor
10 csepp Stevia Fluid
(az eredeti receptben 310 g porcukor szerepelt, de nekem és a családnak is tökéletesen édes volt)
1 tk vaníliapor
2 evk olaj
200 g krémsajt (Spar legolcsóbb)
140 ml almapüré (Aldis)

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A száraz anyagokat összeszitálom.
A nedves anyagokat is alaposan összekeverem, hogy a barna cukor elolvadjon, addig kell keverni, mert nem szerencsés, ha kicsi szemcsék maradnak benne, legalábbis én nem szeretem. A vaníliát is hozzáadjuk, majd a szárazakat egyben beleborítva egyneművé keverjük. 30X20 cms tepsibe sütőpapírt teszek és beleöntöm a masszát, ami elég híg, eloszlatom és beteszem a sütőbe. Tűpróbáig sütöm, kb. 30 perc, utána 10 percet még hagyok neki, csak utána szedem ki sütőpapírostól a tepsiből és sima felületen egyenlő kockákra osztom.
A könyv szerint 18 részre lehet osztani, és akkor 2,5 g a szénhidráttartalma és egy szelet 140 kcal tartalmaz. Én kevesebb cukrot használtam, viszont csak 12 részre osztottam, de sok hozzávaló miatt nem számoltam ki a kalória és szénhidráttartalmát.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...