2014. március 26., szerda

Gluténmentes Pretzel zsömlék

Nagyon megtetszettek Ottis Pretzel zsömléi, rögtön neki akartam állni elkészíteni. Aztán eszembe jutott, hogy még mielőtt búzásan elkészíteném, talán meg lehet próbálni gluténmentes változatban. Szerencsére az új liszttel, a Nutri Free mix per panne-val nagyon jól sikerültek. Igazából már régen kipróbáltam ezt a lisztet, akkor sem csalódtam benne, csak nagyon borsosnak találtam az árát, de a gluténmentes facebook csoportban most igazi sláger lett. :)



Hozzávalók:

250 g Nutri Free kenyérliszt
fél csomag száraz élesztő
1 kockacukor
1 kk só
1,5 dcl víz
20 g vaj olvasztva

2 l víz
1 kk szódabikarbóna

1 tojás, magkeverék

Kelt tésztát készítünk, feloldva az élesztőt a cukros vízben, hozzáöntve a sós liszthez, majd mikor már összeállt az olvasztott vajat is hozzákeverjük. Gyúrható tésztát kell kapnunk. Ha picit ragad, egy leheletnyi lisztet lehet még hozzá adni. Négy felé vágjuk, zsömléket formázunk (nem ragad a tészta, így nem kell olajozni sem), fél órát kelni hagyjuk. Vizet forralunk és egy kk szódabikarbónát teszünk bele, közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra (nem légkeverés). A forrásban lévő vízben a zsömléket fél-fél percig főzzük mindkét oldalukon, majd egy sütőpapíros tepsire helyezzük. Lekenjük a tojással, megszórjuk a magkeverékkel és pirulásig sütjük.

Kettőt lefagyasztottam, frissen nagyon-nagyon finom volt. 

Gluténmentes keksztekercs

Ez a recept azért került ide, hogy legyen egy ilyen hagyományosabb sütemény is a blogon. Végtelenül egyszerű elkészíteni, és a gyerekek nagyon szeretik. Egyszer sütöttem egy kekszet nekik, ami nem annyira ízlett, azt ledaráltam miután alaposan kiszárítottam és már el is feledkeztem róla. Polcrendezés közben megtaláltam az édes morzsát, így született meg ez az egyszerű keksztekercs.


Hozzávalók:
150 g édes morzsa (vagy ennek a többszöröse)
2 evk kakaó
3 evk kókuszreszelék
2 evk cukor (vagy ízlés szerint, akár alternatív édesítők)
kb. 1 dcl tej, vagy annyi, amennyitől szépen összeáll a tészta, apránként kell hozzáönteni.
Ízesíthetjük rummal, vagy valamilyen kókuszos aromával, akár kávéval is ki lehet váltani egy részét a tejnek.
Krém: 70 g vaj, 1 evk méz, 1 evk kókuszreszelék


A vajat hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni, elkeverem a vajjal. A kekszport összekeverem a kakaóval, kókuszreszelékkel és cukorral, majd a tejjel egynemű masszává dolgozom. Egy kókuszreszelékkel beszórt fóliára helyezem a "tésztát" és egyet rátéve kinyújtom a kívánt vastagságra. Ebből egy kb. 30 cm-s rudacska lett, a gyerekeknek elég volt. Megkenem a puha krémmel, egyenletesen vastagon, majd a fólia segítségével föltekerem. Hűtőben két óra kell neki, míg szépen szeletelhető lesz. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...