2011. július 1., péntek

Szezámlisztes paleo kenyér (gluténmentes)


Egy ideje nem készítek Ábelnek kenyeret, mert valahogy ráunt, inkább a ropogósat eszi. Olvastam ezt a receptet a Paleovital oldalon és mivel van itthon szezámliszt, kipróbáltam.
Farkasapa szerint nagyon rossz (sós piskóta, brrr...), Ábel azért mogyorókrémmel megette. Én bevallom hősiesen, mikor kivettem forrón és megcsapott a tojásos szag, hát, nem bírtam megkóstolni.
Hozzávalók
3 tojás
1 csipet szódabikarbóna
3 evk szezámliszt
1 evk kukorica lepényliszt (az eredeti receptben tökmagliszt)
1 evk lenmag

A tojások fehérjét pici sóval keményre verem, óvatosan beleforgatom a sárgáját, majd az előre összekevert liszteket.
200 fokon sütöm 20 percit, tűpróbával ellenőrzöm.
Elég jó szerkezetű, puha kenyér lesz, de hogy finom-e?....

Cukkinilepény (gluténmentesen)


A maradékfelhasználás jegyében készült ez az egyszerű kis lepény. Gyorsan megvan és gyakorlatilag bármi mehet bele.
Hozzávalók nálam:
1 kisebb cukkini
1 nagyobb krumpli
5 dkg füstölt sajt
1 evk reszelt parmezán sajt
só, bors
1 tojás
pici sütőpor
1 evk szezámliszt
2 evk kukorica lepényliszt
szezámmag.

A cukkinit lereszeltem és besóztam, majd 10 perc állás után kicsavartam. A krumlit is lereszeltem, majd pici állás után kicsavartam. Utána egy tálba kevertem össze mindent. Ha nem elég nedves, mehet bele még egy tojás, de én később megbántam, hogy beletettem. Mivel úgy reméltem, hogy Ábel is eszik belőle, így gluténmentesre készítettem, nem is bántam meg, mert sikerült rábeszélni az ebédre. A szezámliszt finom és jól köt, mivel most volt itthon, kipróbálásként ezt tettem bele.
Tepsibe simítottam, a kanál hátával lelappogattam. Egy kisebb, 20X30-as tepsit használtam.
Szerintem nagyon finom lett, annyira, hogy Farkasapa csak itt a blogon látta, neki egy morzsa se maradt, mire hazajött.
A fiuk ebédre kecsapba mártogatva ették, de nem bántam, csak egyék.

Cukormentes kókuszos csiga egészségesen (Fornetti-hez hasonló)

Mivel tovább kísérletezem, eljött az ideje, hogy az általam különösen kedvelt Fornetti-s kókuszos csigát elkészítsem cukormentes formában.
Sok receptet megnéztem, de mindenhol csak a tojásfehérjés kókuszos csigát favorizálták, amit én nem szeretek. Annak a tésztája száraz (legalább is anyukám ilyenre készítette, hosszú évekig), és érzem rajta a tojás ízét. Mást akarta. Ha kelt tésztából készítem el, az közelebb áll a Fornetti-shez, de az valahogy olyan leveles is. Végül egy túrós olajos tésztát használtam alapnak és azt kell mondanom, tökéletes választás. Nem száraz, könnyű és sok fehérje van benne. A töltelék se tojásos, hanem zsiradékban kevertem el a kókuszt.
Mivel most a diétához alkalmazkodó süteményt sütöttem, diabetikus lisztet használtam, kókuszolajat és Steviát.
Nem túl édes, tartalmas sütemény lett az eredmény, nekem nagyon ízlik, Farkasapa szívesen enné cukorból és fehér lisztből. Valószínűleg abból über finom lenne.

Hozzávalók:
250 g túró
1 tojás
1,5 kk Stevia por
pici só
1 mk vanilia por
6 evk tej
8 evk olaj
200 g diabetikus liszt
200 g teljes kiőrlésú tönköly liszt
1 csomag sütőpor

Krém:
2 evk kókuszolaj
1 kk Stevia por
50 g kókusz

A tészta hozzávalóit a liszt kivételével összedolgozzuk, majd a lisztes - sütőporos keveréket is beledolgozzuk és szép, egynemű tésztává gyúrjuk.
Rugalmas, jó állagú és nem ragadós tésztát kell kapni.
A krémhez megolvasztom kicsit a kókuszolajat és beleszórom a Stevia port, majd jól összekeverem. Lehet közben kóstolgatni, hogy elég édes -e. Ez ízlés kérdése is, nekem ennyi Steviával elég édes volt. A Steviával vigyázni kell, nem szabad túladagolni, mert kesernyéssé és túl édessé válhat a krém.

A tésztát kinyújtom két részletben és megkenem a krémmel, majd megszórom szépen egyenletesen a kókuszreszelékkel. Ha margarinnal készíteném, vagy vajjal, akkor belekeverném a puha krémbe a kókuszt, de most féltem, hogy felszívja a kevés nedvességet, zsíradékot és nehezen lesz kenhető a krém.
Feltekerem és 1,5 cm-s darabokra vágom, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és 220 fokon megsütöm. Rövid ideig kell sülnie. Mielőtt kész, megöntözhetjük vaníliás - fruktózos - barna cukros tejjel, ez azt eredményezi, hogy kicsit karamellizálódik az alja és még jobb ízélményt ad, viszont szerintem kalóriát nem ad annyit hozzá. Egy tele nagy tepsivel lett, egy részét le is kellett fagyasztanom, mert nem fogyott el, szárazon meg senki sem szereti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...