2014. október 25., szombat

Nyers meggyes zselés sütemény (gluténmentes, cukormentes, nyers, tojásmentes, tejmentes)

Egy mindenmentes, nagyon finom édes torta receptjét szeretném megosztani veletek. Az ötlet véletlenül pattant ki a fejemből, soha nem próbálkoztam hasonlóval korábban. Az alap egy mandulás-kókuszos-datolyás tészta (szénhidrát tehát van benne, de hozzáadott cukor nincs). A közepe mirelit meggy és piros tortazselé. Ugye, hogy fura elképzelni. Pedig nagyon finom volt együtt :) Nem tudtam szépen felvágni, mert az egész meggyek össze-vissza ugráltak a kés alatt, ezért a szelet csúnya lett, de az íze kárpótolt. Nekem ízlett, mer a meggy majdnem nyers volt benne és édesen savanykás volt, jól kiegészítve a tészta édességét. Könnyű kis desszert volt az ebéd után!


Hozzávalók:
100 g darált mandula
50 g kókuszreszelék
110 g datolya (cukormentes, aszalt)
2-3 evk víz
A tészta hozzávalóit az aprítóba tettem és addig aprítottam evőkanalanként hozzáadva a vizet, amíg ragacsos nem lett a massza. Egy kis méretű (15 cm átmérőjű) tortaforma aljába lappogattam egyenletesen és pár percre betettem a hűtőbe.

kb. 400 g mirelit megy, vagy cukormentes befőtt
2-3 evk xilit vagy eritrit vagy más édesítő
esetleg fűszerek
1 csomag piros tortazselé por

Nálam ez speckó volt most, mert anyukámnak van egy módszere, amivel a nyers meggyet tartósítja. Ezen a nyáron én is így készítettem, de xilittel és felpüffedt a teteje, ekkor gyorsan kivettem, lemostam és betettem a fagyasztóba. Most ezt a meggyet használtam, de ti használhattok mirelit meggyet is. Akkor így járjatok el:
A mirelit meggyet fel kell tenni főni, ízlés szerint cukorral, esetleg fűszerekkel (fahéj, vanília), mikor felolvadt teljesen a meggy, szűrőlapáttal ki kell szedni és kihűtve a tortatésztára kell egyenletesen kanalazni. A levet úgy kell számolni, hogy kb. 2,5 dl legyen, ehhez nekem egy piros tortazselé por kellett. Összefőzni és picit kihűtve ráönteni a meggyre. 2 órára hűtőbe kell tenni. Mikor a teteje már megdermedt, fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...