2012. április 13., péntek

Tápióka puding (GM) - minden extra nélkül

Kíváncsi voltam a tápióka gyöngyből készült pudingra nagyon. Mivel alapból GM, ezért már régóta tervbe vettem, hogy kipróbálom, de nem minden sarki közértben lehet kapni tápióka gyöngyöt, ezért egy kicsit váratott magára a megvalósítás. Nemrég a legkedvencebb gyerekműsorban, a "Hogyan készül"-ben láttuk a gyári tápióka puding készítését, amit Ábel rögtön megkívánt (nagy rajongója a bolti pudingoknak) és megígértem neki, hogy készítünk itthon. Az "Ezer fűszer" boltban, a Mammut aljában találtam tápióka lisztet és gyöngyöt, potom 500 forintért 0,5 kg-os csomagot. Nagyon örültem a lelőhelynek.
Nekem nagyon bejött a tápióka íze, alapból kicsit édeskés, soha nem érzett íz. Ha rajtam múlna, sokszor készítenék. Nem cifráztam, tekintve, hogy először készítettem és még tesztelni kellett, hogy egyáltalán ízlik-e a fiuknak. Mondanám, hogy tejberizsszerű, de nem, sokkal pudingosabb, mégis darabosabb textúrájú. A kis gömbök teljesen eltűnnek, inkább masszaszerű lett, és krémes. 
A tápióka liszt szénhidráttartalma 85 g/100 g, ebből egy kislábosnyi mennyiség lesz. Ha édesítővel készítjük, akkor egy adag kifejezetten diétásnak mondható. Ha öt adagra osztom ezt amennyiséget, akkor egy adag energiatartalma (ha édesítőt használok): 138 kcal.



Hozzávalók:
100 g tápióka gyöngy
8 dcl tej
annyi víz, amennyi 1 újnyira ellepi a gyöngyöket
ízlés szerint édesítő vagy cukor
pici vanília

A gyöngyöket beöntöm egy tálba és annyi vizet öntök rá, ami egy újnyira ellepi. Fél órát hagyom ázni. Aztán a tejet odateszem főni, a megpuhult gyöngyöket leszűröm és beleöntöm. Lassú tűzön főzni kezdem. Mikor már kissé besűrűsödött beleteszem az édesítőt és kavargatom kicsit. Külön érdekes volt figyelni, hogy sűrűsödik a puding. Akkor zártam el a tüzet alatta, mikor már teljesen sűrű volt, de még volt rajta minimális folyadék. Nekem langyosan is ízlett. Pudingformába kanalaztam és behűtöttem. Bár Ábellel megkóstoltattam, állította is, hogy finom, de aztán az óvodába hiába küldtem, nem ette meg. Majd legközelebb.
Érdemes gyümölcsökkel keverni, szerintem még pohárkrémnek is megállja a helyét, gyümölcsökkel rakva

Medvehagymás kölessel töltött gomba

Már csak néhány recept van a tarsolyomban medvehagymával, ez még Húsvétkor készült, nekem, mikor még nem volt teljesen elegem a medvehagymából. Egyszerű kis recept, nem is egy bomba ízélmény, de finom volt. Korábban olívaolajjal tettem el egy üvegbe apróra vágott medvehagymát, most ebből használtam egy keveset. A recept a fantasztikus, nemrég megjelent vegán szakácskönyvből a Tavasz ízeiből származik, amit meg tudtok rendelni Magdinál, a könyv egyik szerzőjénél.


Hozzávalók:
10-12 fej nagyobb gomba
fél csésze köles (kb. 1 dcl)
3 dcl húsleves, vagy húsleves kockából készült leves
fél csokor medvehagyma

A gombákat megmostam, a tönkjét apróra vágtam. Közben a húslevest felforraltam, beleöntöttem a kölest és az apróra vágott gomba tönköket, levettem a lángot és puhára főztem, többszöri kevergetéssel.
Amikor készen volt borsozta, kicsit még sóztam és belekevertem a medvehagymát (mivel nekem olívával volt eltéve, az is került bele egy evknyi). A gombákba kanalaztam és 180 fokon sütöttem kb. 20 percet. Langyosan volt a legfinomabb, de nekem hidegen is ízlett. Természetesen egyedül fogyasztottam, a család fanyalogva elfordult.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...