2017. január 17., kedd

Gluténmentes csokis puszedli

Tudom-tudom, vége már a karácsonynak, de az én fiam annyira szereti a mézes süteményeket, hogy én egész évben tartok itthon mézes fűszert és használom kekszbe, piskótába és mindenféle más süteménybe. Most kérte, hogy készítsem el újra ezt a csokis mézes puszedlit, amit karácsony előtt is megsütöttem neki, de akkor az egész dobozzal bevitte az iskolába, hogy ott csemegézzen belőle. Ez talán még jobban sikerült, akkor teljes adagot csináltam, most fél adagot, kicsit több mint fél adag zsiradékkal és így finomabb is lett.
Próbáljátok ki, ha esetleg nálatok is lakik egy mézeskalács rajongó, neki tuti, hogy nagyon be fog jönni (de nálunk se kellett biztatni a család nem gluténérzékeny felét sem, hogy fogyasszanak belőle :)). Ha el szeretnétek készíteni, előző nap keverjétek be a tésztát, vagy reggel, mert hűtőben kell pihennie.




Hozzávalók:
40 g gluténmentes tej- vagy étcsokoládé
40 g kókuszolaj
50 g barna cukor
300 g gluténmentes liszt
nálam 150 Nutri free mix per pane és 150 g Nutri mix per dolci
1 tk szódabikarbóna
2 csapott tk mézes fűszer
1 tojás
1 tojás sárgája
2 evk tejföl

A csokoládét és a zsiradékot a cukorral együtt megolvasztjuk, (csak kis lángon szabad). A lisztet kimérjük és összekeverjük a szódabikarbónával és a mézes fűszerrel. Beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt és az olvasztott csokis keveréket és összekeverjük. A tészta lágy, kenőcsös, de nem baj, ez így jó. Be kell tenni a hűtőbe pár órára, vagy egy egész éjszakára. Ha éjszakára is beteszed, akkor mielőtt sütnéd 20-30 perccel vedd ki, hogy kicsit visszalágyuljon. Nálam most kb. 4 órát pihent a hűtőben, tökéletes volt. A sütőt alsó-felső 180 fokra előmelegítjük és sütőpapírral kibélelünk két tepsit. A tésztából apró diónyi gombócokat gyúrunk és a tepsire rakosgatjuk szép sorban, egymástól kicsit távolabb. Szépen megnőnek a sütőben, de nem terültek igazán szét. A tésztának gyurma állagúnak kell lenni, egyáltalán nem ragadt, szépen lehetett formázni. 12-15 perc sütés elég neki, így kívül ropogós, belül puha marad.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...