2012. november 19., hétfő

Melaszos diós kenyér szódabikarbónával

Nagyon megtetszett nekem ez a recept és mivel minden héten, általában vasárnap este, szoktam magamnak sütni egy kenyeret, múlt vasárnap erre esett a választásom. Nem bántam meg a próbát, nagyon-nagyon finom volt: gazdag ízű, diós, sós ill. ici-picit édes, és tényleg sokáig friss maradt. Csütörtökig eszegettem, amikor is elfogyott, és nem érzetem száraznak egy pillanatig sem. 
Annyira egyszerű, hogy kezdők is nyugodtan belevághatnak, ráadásul pikk-pakk megvan. Az egyetlen gondom az volt vele, hogy másodnap kicsit fura illata volt, valószínűleg a szódabikarbónától, de harmadnapra elmúlt. 


Hozzávalók:

35 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg finomliszt
5 dkg zabpehely
1 tk só
2 tk szódabikarbóna
2 db tojás
1ek fekete melasz
1 doboz natúr joghurt, 480 ml-ig vízzel keverve
egy maréknyi durvára tört dióbél

Egy tálban felvertem a tojásokat, és hozzáadtam az egy evk melaszt (az eredeti receptben 2 evk van, de én nem voltam elég bátor, szerintem jó volt így is). A liszteket, zabpelyhet (az egészet, én nem szórtam a tetejére), szódabikarbónát, sót összekevertem egy nagy tálban. Egy edénybe beleöntöttem a natúr joghurtot és annyi vizet öntöttem hozzá, hogy 480 ml folyadékot kapjak. Sajnos nem volt íróm itthon, de gondoltam nagy bajt nem csinálok, ha így oldom meg. A dió meg volt pirítva, csak kicsit összetörtem, de nem nagyon. A lisztekhez hozzáöntöttem az írót, majd a tojásos keveréket és robotgéppel összekevertem. Egy sűrű, muffin tésztánál sűrűbb masszát kaptam. Sütőpapírral kibélelt kenyértepsibe kanalaztam, elsimítottam és 170 fokos, előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül sütöttem. Villával ellenőrizgettem, hogy megsült-e, mikor már nem ragadt rá tészta, akkor készen volt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...