2012. június 27., szerda

Nagyon ropogós zabpelyhes keksz

Sthal "Gyors édességek" könyvéből származik a recept. Gyors is, egyszerű is. Rögtön dupla adaggal indítottam és nem bántam meg. Nem változtattam diétássá a receptet, mert vendégségbe vittem és féltem, hogy kevésbé édesen nem fog nekik ízleni, de így is nagyon édes lett, pedig az eredeti recepthez képest a cukor mennyiségét 1/3-ával csökkentettem.
A jellegzetessége, hogy nagyon telt az íze a fahéjtól, és nagyon ropogós. Igazi kávéhoz való rágcsálnivaló, de uzsonnára is nagyon el tudom képzelni néhány cikk almával, ásványvízzel. Egy baja van, hogy gyorsan elfogy.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg zabpehely
1.5 kk fahéj (kell bele)
20 dkg barna cukor
30 dkg vaj vagy margarin
1 kk szódabikarbóna
2 kk méz

A margarint a mézzel folyékonnyá kell melegíteni. A száraz anyagokat össze kell keverni egy másik tálban. A folyós mézes margarint belekeverni és addig gyömöszkölni egy fakanállal, míg az összes nedvességet felszívja. Érdemes pihenni hagyni 15 percet, mert addig a zabpehely megszívja magát és jobban formázható.
Kis golyókat kell formázni, kilapítani a tenyerünkben és sütőpapíros tepsire helyezni. 180 fokon barnulásig sütni (nem szabad túlsütni). Ha kihűlt leszedni a tepsiről és dobozba zárni, mert ha nem tesszük, visszapuhul.
Aki szereti a zabpelyhes rágcsálnivalókat, ne hagyja ki!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...